Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-26 18:26

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-alf-engelbrektson/

Familj

Till minne: Alf Engelbrektson

Alf Engelbrektson, Singö, har avlidit i en ålder av 87 år. Närmast anhöriga är barnen Staffan, Mats, Åsa och Magnus med familjer. Hustrun Karin avled under 2018.

Alf var latinstudenten som blev civilingenjör. Han anställdes 1957 på VBB (numera Sweco). Efter att några år ha arbetat med vattenkraftverk blev han engagerad i utbyggnaden av utsjöfyrar. Under 60-talet blev han utsedd att konstruera vattentornet i Landskrona och betongdomerna till templen i Abu Simbel i Egypten.

Alfs insatser som ingenjör sammanföll med svensk och finsk utbyggnad av kärnkraftverk. 1969 fick VBB i uppdrag att konstruera byggnaderna till Oskarshamn ll.  Alf var självskriven som handläggare för reaktorbyggnad och inneslutning. Han var chef och ledare både tekniskt och administrativt. Hans arbetsbörda var tung men han kunde konsten att delegera. När misstag begicks tog han ansvaret utåt. Hans medarbetare kände att de utvecklades. Alf blev ansvarig för betongkonstruktionerna till reaktorinneslutningar i Oskarshamn (2 st), Barsebäck (2 st) och finska Olkiluoto (2 st).

Alf kom att förstå processerna vid drift av kärnkraftverk och var självskriven att i slutet av 70-talet vara byggexpert vid Asea-Atoms utvecklingsarbete för fjärrvärmereaktorn Secure samt för ny generation av kärnkraft PIUS. Secure och PIUS blev aldrig utförda. Forsmark 3 och Oskarshamn III är dimensionerade för jordbävningspåverkan enligt amerikanska bestämmelser. Alf studerade seismologi ingående och kunde förstå jordbävningseffekter både ingenjörsmässigt och seismologiskt. Med sin kompetens blev han rätt man för att få uppdrag av kärnkraftmyndigheterna att modifiera amerikanska jordbävningsspektra till svenska spektra.

Alf fortsatte att arbeta åtskilliga år efter 65-årsdagen och blev inspiratör för yngre ingenjörer, särskilt i kritisk utvärdering av konstruktionsberäkningar gjorda med datahjälpmedel. Oftast visste Alf i förväg vad resultatet skulle bli.