Created with Sketch. Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-12-08 14:11

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-ami-gunther-2/

FAMILJ

Till minne: Ami Günther

Vår storasyster Ami Günther, Norrtälje, har som tidigare meddelats lämnat oss efter en lång tids sjukdom kort före sin 79:e födelsedag. Hennes närmaste är maken Christian och barnen Anders och Sara.

Ami växte upp i Bromma och Näsbypark. I ungdomen blev hon med sin livsbejakande nyfikenhet en inspirerande förebild för hur livet skulle levas. Efter utflykter som fotomodell, lärare och kemist ledde hennes intresse för människor vidare till en professionell bana inriktad på omsorg och vård.

Tillsammans med maken Christian startade och drev hon under en tid ett behandlingshem i Jämtland och arbetade därefter på behandlingshemmet Skärsätra med att hjälpa vilsekomna och utsatta ungdomar att få fäste i tillvaron. Samtidigt utbildade hon sig till psykoterapeut och läkare. Hon blev distriktsläkare år 1988.

I vår familj blev hon en närvarande och lyhörd storasyster. Vi kunde alltid vända oss till henne för uppmuntran och vägledning i livets skiftande skeden. Ami var inkännande och vidsynt i sin analys och lågmäld och koncis i råd och omdömen. Med åren spred hon sin klokhet och livsglädje till nya generationer och en allt vidare vänkrets.

Förmågan att förmedla tröst och värme var också en betydelsefull tillgång i arbetet som distriktsläkare i Norrtälje där Ami verkade långt efter pensionsåldern. Många är de patienter och kollegor som vittnar om hennes skicklighet och medkänsla.

Budet om Amis bortgång har spritts vida. Engagemanget var inte begränsat till släkt, vänner och Norrtäljebor. I en by i Moçambique där hon för många år sedan räddade livet på en gravid kvinna samlades byborna efter dödsbudet i en minnesceremoni.

Ami var ett livsgeni. Hon hade förmågan att hantera sin svåra sjukdom så att vi alla kunde leva med insikten att den ledde till stegvis ökande fysiska hinder och till slut döden. Hon behöll sin personlighet, sitt intellekt och sin humor och levde sitt liv fullt ut till sista andetaget.

Sorgen är tung men våra minnen och allt vi lärt oss av Ami har vi kvar och bär med oss.

Ämnen i artikeln

Minnesord

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt