Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-02-27 08:40

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-anders-lindberg/

Familj

Till minne: Anders Lindberg

Anders Lindberg, Ljusterö, har avlidit i en ålder av 77 år. Han efterlämnar hustru Carin Dannefalk och tre barn.

I den mannen fanns inget ont. Det är få personer som så väl passar in på denna beskrivning som Anders Lindberg, som den 14 december rycktes bort efter en tids sjukdom.

Malmöpågen Anders var aktiv i Kyrkliga gymnasistförbundet under studieåren, tjänstgjorde som präst i bland annat Slottsstaden och i Landskrona innan han började arbeta på kyrkokansliet, först i Stockholm och sedan i Uppsala.

Det fanns knappast någon uppgift där som Anders inte kunde ägna sig åt och han slutade som biträdande generalsekreterare. Under två mandatperioder var han också kyrkomötes huvudsekreterare och lotsade fram beslut ofta under nattliga manglingar i presidiet.

Men det är som en räddande ängel i Malmö som vi främst lärt känna honom. Han gjorde ett fantastiskt arbete när det var oroligt i pastoratet kring år 2010 och skapade trygghet bland personalen. Hans lugn, hans kunnighet, inte minst i ekumenik och kyrkoordningsfrågor ställde han generöst till tjänst med.

Anders var också en mästare på utredningar och gjorde mycket av grundarbetet i samband med att Malmös sexton pastorat blev ett pastorat 2014.

Hans vänfasthet bestod också efter dessa år och han efterhörde gärna och ofta hur vi hade det. Anders Lindberg var en av de finaste människor jag träffat.

Han fattas oss, men himlen har blivit rikare.

Ämnen i artikeln

Minnesord

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt