Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-21 02:59

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-anders-machs/

Familj

Till minne: Anders Mächs

Vår mångårige käre vän Anders Mächs, Stockholm, har avlidit 68 år gammal. Närmast anhöriga är hans livskamrat Marie Skans, deras barn Vera och Erik samt barnen i hans tidigare äktenskap Åsa, Anna-Karin, Kerstin och Hanna.

Anders växte upp i Norrköping där han tog studenten 1969. Här skapade Anders vänskapsband för livet. Under sommarloven reste Anders runt i Europa och Nordafrika på det sätt som då gällde för ”fattiga studenter” nämligen genom att lifta. Dessa upptäcktsresor vidgade vyerna och fick enligt hans egen utsago stor betydelse för honom.

Arkitektstudierna vid KTH i Stockholm påbörjades 1971. Redan under studietiden kom hans passion för planering och gestaltning utifrån brukarnas behov och medverkan till uttryck, vilket i yrkeslivet manifesterades i såväl industriprojekt som i Transportstyrelsens huvudkontor i Norrköping och kommersiella lokaler i Vällingby centrum. Anders vision var en arkitektur som förenade de sociala, funktionella och konstnärliga dimensionerna.

I de stora reningsverksprojekt där han var ansvarig arkitekt, Käppalaverken och Henriksdalsverken, gav hans vision ”Staden i Berget” mötesplatser och formgivning som var betydligt mer än bara god arbetsmiljö.

Anders var en kreatör och fritänkare och en arkitekt som också var särskilt bra på att vara människa. Gästfrihet, vänfasthet, omtänksamhet och kärlek till familjen var hans främsta karaktärsdrag. Han var ett centrum där familjen var honom närmast men runt denna en stor skara släktingar och vänner.

Vi minns alla glada och trevliga middagar i hemmet i Gamla Enskede och alla de midsomrar vi firat tillsammans med Anders och hans familj i Grindstugan i Trosa, där Anders höll på traditionerna med midsommarstång, ringdans till eget fiolspel och supé i bersån.

Anders lämnar ett stort tomrum efter sig. En god och trofast vän sedan ett halvt sekel kan inte ersättas. Han fattas oss.