Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-21 11:49

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-anders-nyren-1/

Familj

Till minne: Anders Nyrén

Som tidigare meddelats har Anders Nyrén, Bromma, avlidit i en ålder av 65 år. Närmaste anhöriga är hustrun Ulrika och barnen Hanna och Gustaf samt hans mor Rode.

Efter en lång och svår kamp mot cancern avled Anders Nyrén endast 65 år gammal. Därmed förlorade Sverige en av sina skarpaste finansiella hjärnor.  

Anders insatser som ordföranden i Handelsbanken och vd för Industrivärden har haft, och får fortfarande i många år framöver, fundamental betydelse för storbolag som Volvo, Ericsson, Sandvik och många fler. Hans finansiella kreativitet var stor som när det gällde att bygga upp Industrivärdens finansiella muskler vilket bland annat ledde till att han kunde säkra ett svenskt kontrollerande inflytande i Volvo.

Under många år reste vi två regelbundet på så kallade roadshows i USA för att träffa stora amerikanska aktieförvaltare. Det var inte bara som vd för Industrivärlden han då talade, lika mycket var det för övriga företag i Handelsbankssfären eller för andra ledande svenska företag. Han var en mycket god talesperson för Sverige och svensk industri. Våra möten var mycket uppskattade av amerikanska investerare som tack vare Anders fick en djup inblick i vad som rörde sig i svenskt näringsliv.

Våra USA-resor var dock inte en enkelriktad informationsgata. Tunga amerikanska aktieförvaltare med stora globala aktieportföljer gav Anders input han inte kunde få någon annanstans. De förmedlade insyn och kunskap långt utanför Kungsträdgården. För Anders blev våra investerarresor det andningshål och batteriladdning han behövde för sin vardag på Storgatan. 

När resan någon gång gick till Los Angeles blev det memory lane till Venice Beach och studieåren där med sin då blivande hustru Ulrika. 

Efter 9/11 blev det hård inträdeskontroll till alla skyskrapor i USA och främst i New York. Till ett möte på en stor aktieförvaltare släppte säkerhetsvakterna inte in oss, eftersom Anders hade lagt alla sina id-handlingar kvar på hotellet. Vi blev dock insläppta genom att ta fram Industrivärldens årsredovisning och visa bilden vid vd-anförandet. För en kreativ person som Anders fanns inga hinder – bara möjligheter.