Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-29 13:40

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-anders-ohnedal/

Familj

Till minne: Anders Öhnedal

Anders Öhnedal, Hägersten, har avlidit i en ålder av 81 år. Han efterlämnar närmast hustrun Elisabeth, dennas syster Maria, samt systrarnas moder Stanislawa Polanowska, även sin syster Gudrun Johansson, Älvdalen, liksom brorsonen Magnus med hustru Maria.

När jag började min bana i Stockholms konserthus 1983 kom Anders Öhnedal att bli en integrerad del av den lilla redaktionen för programmagasinet Konsertnytt. Hans namn infogades i redaktionsrutan och han var en alert, mänsklig dåtida internetdatabas!

Anders Öhnedal inledde sin tjänst vid Stockholms konserthus redan 1969, under Johannes Norrbys långa eror och gick i pension 2006. Före detta konserthuschefen Bengt Olof Engström beskriver honom som oumbärlig i verksamheten och senare, betonar dåvarande programdirektören Mats Engström (ingen släktskap), Anders starka närvaro inte minst vid firandet av regelbundna ”Filharmonins dag”. Han var då självskriven i olika upplagor av musikfrågetävlingar, där han antingen var med i Vänföreningens lag mot orkesterns, eller kämpade alldeles ensam, oftast framgångsrikt.

Han blev snarast legendarisk när han i tidstrogen dräkt föreställde Ludwig von Köchel (känd för att ha katalogiserat Mozarts verk) och gav korrekta svar på direkta frågor från en spontan publik i foajén, med köchelnummer ur en skatt på över 600 Mozartverk att hålla reda på!

Men det var när han 1980 och -88 deltog i Sveriges Televisions internordiska succétävling Kontrapunkt, där Sten Broman respektive Sixten Nordström var programledare, som han blev en rikskändis av rang. Sverige vann med Anders 1980.

Anders Öhnedal kom från en musicerande familj i Anundgård, Holms församling, i Medelpad. Fadern Mauritz var organist i kyrkan och även Anders hade velat påbörja en organistbana, något som blev omöjligt på grund av en motorisk skada från födseln.

Anders Öhnedal var brett och djupt allmänbildad. Hans intresse för världsrymden gav oss hisnande exempel och ett analyserande sinne gjorde honom till en formidabel schackspelare på riksnivå. 1991 gifte sig Anders Öhnedal med Elisabeth Polanowska i Gustaf Vasa kyrka i Stockholm. De visade stor gästfrihet vid många glada aftnar.