Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-14 10:30

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-anders-swartling/

Familj

Till minne: Anders Swartling

En av landets bästa jurister, före detta regeringsrådet Anders Swartling, har avlidit 84 år gammal. Hans närmaste är hustrun Birgitta och hans barn i tidigare äktenskap Kia, Erik och Kalle med familjer samt Birgittas barn Christian och Fredrik med familjer.

Anders Swartling föddes i Stockholm. Efter en lysande studentexamen i Norra real 1954 började han studera medicin och blev med kand vid Karolinska institutet 1956. Han avbröt dock senare sina medicinska studier och tog en jur kand-examen 1962. Efter tingstjänstgöring och arbete på advokatbyrå blev han fiskal vid kammarrätten 1967 och regeringsrättssekreterare 1972.

Han lämnade därefter domstolsarbetet för att bli rättssakkunnig i finansdepartementet där han blev departementsråd 1978. År 1982 utnämndes han till kammarrättslagman och var sedan 1984–1986 ordförande i Riksskatteverkets rättsnämnd. Han blev ledamot i Högsta förvaltningsdomstolen (HFD) 1987 och arbetade där till 2001, de två sista åren som ordförande på avdelning.

Anders Swartling hade utöver sina ordinarie tjänster en rad kvalificerade uppdrag inom främst skatteområdet. Han var bland annat ordförande i Kapitalvinstkommittén 1980-1982 och i Stiftelse- och föreningsskattekommittén 1988-1995.

Anders Swartlings intellektuella och juridiska skärpa var tydlig redan under de år då vi samtidigt tjänstgjorde i finansdepartementet. Något anekdotiskt minns vi fortfarande hur befriande det kändes att på ilskna skattebetalares fråga ”Är ni inte riktigt friska däruppe?” kunna hänvisa till att en av enhetscheferna hade gedigen medicinsk utbildning. Anders Swartlings stora kunskaper och skarpa analytiska förmåga tillsammans med ett anspråkslöst och vänligt sätt innebar att han också i arbetet inom HFD var en synnerligen uppskattad kollega.

Anders Swartlings talanger var inte begränsade till juridiken. Han gillade långdistanslöpning och hans naturliga löpsteg kom väl till sin rätt i bland annat Lidingöloppet och Tolvanloppet. Men framför allt var han, liksom sina systrar, en sann humanist. Till skillnad från många kollegor tackade han efter pensioneringen nej till attraktiva uppdrag och ägnade i stället tiden till läsning av svensk och utländsk skönlitteratur. Anders Swartlings bortgång har inte bara inneburit en stor sorg för anhöriga och vänner utan även att vi förlorat en ytterst kunnig representant för den kulturintresserade allmänheten.