Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-18 04:30

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-anders-weps-wepsalainen/

Familj

Till minne: Anders Weps Wepsäläinen

Som tidigare meddelats har animatören och tecknaren Anders ”Weps” Wepsäläinen, Stockholm, avlidit i en ålder av 81 år efter en tids sjukdom. Närmast anhöriga är hans sambo Annika Finér med familj och systrarna Birgitta Fritz, Margareta Wepsäläinen och Anneli Wettergren med familjer.

Weps ledord var fred, solidaritet och humanitet. För många endast slagord på banderoller i en demonstration. Inte för Weps, han levde som han lärde. Han vapenvägrade och satt i fängelse för det. Han var kommunist, aktiv i FNL-rörelsen, försvarade almarna i Kungsträdgården och gav Vietnamdesertörer skydd i sitt hem. Under hela sitt liv behöll han sitt sociala engagemang och kunde skänka sina surt förvärvade slantar till en som han tyckte behövde dem bättre. 

En animatör, själv full av anima – själ. En sökare full av humor, beläst, älskansvärd och älskad. Filantrop, men stundtals utan hopp för mänskligheten. Vi är många vänner från hans olika livskretsar – filmen, fjällen, arkeologin – som saknar hans alldeles speciella röst och sinnelag.

Dödsannonsen utformade han själv: En knuten näve på röd botten under orden fred, solidaritet, humanitet. Sedan skrev han ”och nu är en drömmare död”.

Jag ser honom dansa som förr, med sig själv – i musiken, salig och glömsk av omvärlden.

We'll meet again, don't know where, don't know when.