Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-18 18:00

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-anders-wepsalainen/

Familj

Till minne: Anders Wepsäläinen

Anders ”Weps” Wepsäläinen, Stockholm, har avlidit 81 år gammal efter en tids sjukdom. Närmast anhöriga är livskamraten Annika Finér med familj samt systrarna Birgitta Fritz, Margareta Wepsäläinen och Anneli Wettergren med familjer.

På Konstfackstiden tidigt 60-tal reste Anders Wepsäläinen, Weps, med Bip (Britt-Ingrid Persson) till hennes föräldrar i Lappland. Den fjällvandring de gjorde med Magnus (undertecknad), Bips bror, kom att bli omvälvande för Weps.

1968 grundade han Animagica tillsammans med Rolf Lindberg. De blev pionjärer inom animerad film och Weps tecknade alltifrån underhållning till utbildning. Arbetet var uppslukande, blev en resa i hisnande teknikutveckling och blev även en unik bok om filmteknik.

Undertecknad (AG) lärde känna denne älskvärde, vilde Weps med sin yviga kalufs på tidigt 70-tal. Det var ständiga fester och diskussioner. Weps bodde på Söder och hade inrett ett tält med fuskbrasa och renfäll, när längtan till norr slog till.

1974 träffade Weps jazzsångerskan Ragnhild Sjögren. De blev ett par under 18 år och när de gick skilda vägar, flyttade Weps till en lya i Midsommarkransen, som kom att bli den adress han bodde allra längst på under sitt liv.

Weps tillbringade all ledig tid i fjällen. En sommar renoverade han en fjällstuga mot att STF flög upp honom i helikopter med byggnadsmaterial och den cello han sedan övade på i forsens brus. Målet: Bachs cellosviter.

Vänskapen med docent Rolf Kjellström gav fjällvandringarna en ny innebörd. Weps fick sin efterlängtade uppgift och tecknade skickligt av utgrävningarna. Han visste exakt vad som var viktigt. Som ett radarpar kartlade de i åratal samiska fornlämningar och Stalotomter.

På 1990-talet började Weps läsa arkeologi och skrev sedan en föredömlig analys av Stalotomterna med vackert tecknade kartor. Han reste bland annat till Island, Svalbard, Spetsbergen och hävdade övertygande att Stalotomterna är icke-samiska fornlämningar i en för övrigt överväldigande samisk majoritetskultur.

De sista 12 åren, blev Annika Finér den älskade livskamraten. De gjorde många resor i Sverige och Europa.

Vi minns vår karismatiske och rolige vänstervän med sitt skarpa intellekt. Må teckningarna fortsätta att flöda ur hans hand där upp bland molnen. Må rättvisa skipas på jorden.