Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-24 18:29

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-anna-backman/

FAMILJ

Till minne: Anna Bäckman

Vår kära mor Anna Bäckman, Bro, har i en ålder av 94 år stilla somnat in. Närmast anhöriga är dottern Ann-Britt och sonen Sven-Erik med familjer.

Anna föddes 1926 i Hanhals utanför Kungsbacka som första barn till Hilma och Johan Andersson. Senare föddes också brodern Hilding.

Föräldrarna arbetade på olika större gårdar i Halland. Det kom att bli många flyttar under Annas uppväxt, något som troligtvis kom att prägla Anna som person. Det blev närmare tio uppbrott under en tjugoårsperiod.

Anna var i grunden en glad och öppen person och med en förmåga att knyta nya kontakter. En ny trygghet infann sig i Annas liv när hon träffade och bildade familj med Albin. Även nu blev det några flyttar innan Anna och Albin 1976 fann det hem i Bro som de skulle bli trogna. (Maken Albin gick bort 2003). Marklägenheten med rosor, stor rabatt och på senare år också björnbär, som påminde om Annas barndom, blev det trygga hem hon längtat efter.

”Borta bra men hemma bäst” stämmer väl överens med hur Anna såg på tillvaron. Maken Albins hemgård i Näsbyn i Hälsingland blev också en kär hemvist varje sommar och även här fann Anna nära vänner. ”Vad får jag bjuda på?” en fråga man alltid fick när man trädde in i Annas hem.

Kärlek och omsorg gav Anna i överflöd.

Anna levde med i sina barns, barnbarns och barnbarnbarns liv in i det sista.

Sista åren tillbringade Anna på Norrgården, Bro och även här fann hon vänner både bland boende och bland personal.

Anna hade en förmåga att uppskatta det enkla och fick på så vis ett rikt liv.

Anna var lätt tycka om och även om saknaden är stor är vi tacksamma för att Anna fick ett lugnt och fint avslut på sitt liv.

Ämnen i artikeln

Minnesord

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt