Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-19 03:43

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-annagreta-dyring-2/

FAMILJ

Till minne: Annagreta Dyring

Som tidigare meddelats har Annagreta Dyring , Uppsala, gått ur tiden 86 år gammal.  Hon efterlämnar döttrarna Anna och Victoria med familjer.

Annagreta och undertecknade Magnus var kusiner. Vi växte båda upp i byn Gunnarn i södra Lappland men eftersom åldersskillnaden var stor, återknöt vi inte kontakten förrän för några år sedan.

Det blev en fin vänskap. Annagretas kärva humor genomsyrade hennes intellektuella skärpa. Vi kunde stöta och blöta barndomsbyns förvandlingar, minnen från en uppväxtmiljö i ett tufft klimat, där sorgsna livsöden parades med oväntade närmast dråpliga förhållningssätt till tillvaron, minnen från en tid mera avlägsen än våra faktiska levnadsår. Och vi spekulerade i huruvida vår äventyrlige farfar/morfar, bördig från norra Värmland, möjligen hade finskt ursprung.

Samtalet kunde sömlöst glida över till Annagretas kärlek till Italien, till italiensk matkultur via svåra frågor om italienska maffian och till författaren Thomas Bernhard, som hon refererade till som vore han ständigt närvarande.

Annagreta älskade ugglor och vårdade ömt sin trädgård, där stubbar till hennes glädje kunde rymma både timmermän och puppor. Hon var djupt insatt i den aktuella kulturdebatten, var vaksam på tendenser till kultursnobbism och vaksam på frågor om landsbygdens marginalisering. Hennes sakliga uppmaning till att ta en skogspromenad, när kulturdebatten kändes uppblåst var välgörande. Med stort allvar vände och vred hon på de dagsaktualiteter som i stunden kan göra oss blinda för större sammanhang och för hela stora världen omkring oss. Hennes röst var alldeles egen. Den har tystnat men vi bär den med oss som en påminnelse och med stor saknad.

Ämnen i artikeln

Minnesord

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt