Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-02-28 06:01

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-annette-kullenberg/

Familj

Till minne: Annette Kullenberg

Som har framgått i medierna har journalisten och författaren Annette Kullenberg avlidit. Hon blev 82 år gammal och dog med Covid-19 på ett sjukhus i Portugal, där hon var bosatt sedan ett antal år. Hon efterlämnar barnen Ylva Kullenberg, Katarina Strand och Calle Strand samt systern Kerstin Vinterhed.

Annette växte upp på Kungsholmen i Stockholm och var dotter till verkställande direktören i Köpmannaförbundet Gustaf Borgström och bibliotekarien Helen Borgström, född Starck. Hon tillhörde den överklass som hon ofta skrev kritiskt om, bland annat i böckerna ”Överklassen i Sverige” (1974), och ”Urp! sa överklassen: eliten i Sverige” (1995).

Efter en humanistisk examen vid Uppsala universitet började Annette under tidigt 60-tal som journalist på Svenska Dagbladet. Efter en sejour på tidningen Vi kom hon 1976 till Aftonbladet där hon arbetade i 25 år, bland annat som utrikeskorrespondent, stationerad i Buenos Aires och Barcelona, men framför allt som krönikör. Hon lämnade Aftonbladet 2002 efter en konflikt, och skrev därefter i olika publikationer, bland annat i Expressen.

Som författare debuterade Annette 1967 med romanen ”Vänd på dig”. Under drygt 40 år publicerade hon ett tjugotal böcker, romaner, debattböcker, reportage med mera. Ett kraftprov var biografin om Marianne Höök (2008). Hon skrev också filmmanus och radio- och tv-pjäser.

Annette var en lysande stilist och skribent. Hennes krönikor i Aftonbladet var ofta tidningens och dagens höjdpunkt. Hon var både kulturellt bildad och allmänbildad. Det var ingen slump att hon 2001 vann tv-tävlingen ”På spåret” (tillsammans med Jesper Aspegren).

Alla som kände Annette vet att hon kunde vara både knepig och krävande. Men hon kunde också vara omtänksam, generös – och rolig! Relationer gick upp och ned. Vår relation var livsvarig, vi var kusiner, födda med två veckors mellanrum. Vi var lekkamrater och klasskamrater i realskolan. Annette skrev redan då underhållande, hennes uppsatser lästes upp inför klassen, som jublade.

Annette älskade att provocera, med både beteende och åsikter. Ett villkor för umgänge var att hon fick röka. Sverige var präktigt och tråkigt. Hon föredrog den latinska kultursfären.

Ibland kunde hon kanske uppfattas som lite vimsig. Men skenet bedrog. Hon var viljestark och skarp ordförande i Publicistklubben 1994-97. Full kontroll.

Annette var en stark och orädd feminist. Motorn bakom Aftonbladets Dokumentet, en tidig föregångare till metoo. En spännande och underhållande människa, som hann med mycket under sitt liv.

Ämnen i artikeln

Minnesord

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt