Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-10 06:29

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-arne-lundquist/

Familj

Till minne: Arne Lundquist

Arne Lundquist, Värmdö, har avlidit i en ålder av 87 år. Det gjorde han i coronans år på äldreboendet Slottsovalen i Gustavsberg. Närmast anhöriga är livskamraten Birgitta, barnen Eva, Per, Pål, Ola, Åke, barnbarn och barnbarnsbarn.

Arne studerade till kemiingenjör på KTH i Stockholm och tog efter examen jobb på större laboratorier. Han jobbade på Bergvik och Ala utanför Söderhamn, på Extraco i skånska Stidsvig var han chef för laboratoriet. Arne bytte bana och skrev patentansökningar. Han började på en liten byrå i Norrköping och tog klivet upp till Alfa Laval i Tumba.

På sin sista anställning var han patentchef för Saab-koncernen i Linköping. Sedan fortsatte han att konsulta som patentombud, i huvudsak för uppfinnare från Småland. Arne var känd som snabb och skicklig. Hans följeslagare genom livet var Birgitta som han gifte sig med 1956.

Vi barn minns vår pappa som rättvis. Han lärde sig aldrig att vara smidig och i backspegeln uppskattar vi honom för det. Hans plats på jorden var Oxön på Värmdö. Där växte han upp som barn och tog intryck av sin mormor Sally. Sedan, när vi flyttade runt i Sverige allteftersom pappa fick nya befattningar, tillbringade vi alltid somrarna på Oxön.

Pappa var inte bara kemist och patentombud, han var bildad – och praktisk, han var en duktig snickare. Pappa byggde som 15-åring en kanot och senare en segelbåt. Han köpte en större och den seglade vi till Åland med. Under en tur i Bråviken tog pappa med sig naturfilmaren Jan Lindblad som spelade in vågbrus från stäven. Det bruset är med på Jan Lindblads ”Sailing” som finns på Spotify. Ett vackert minne av pappa.

Vi saknar vår pappa och han fick ett fint slut.

Ämnen i artikeln

Minnesord

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt