Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-29 19:35

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-arne-ohman/

Familj

Till minne: Arne Öhman

Vår vän, mångas mentor, tidigare chef och prefekt professor i psykologi vid Karolinska institutet, Stockholm, Arne Öhman har avlidit i en ålder av 76 år. Närmast anhöriga är hustrun Gunilla Bohlin och barnen Martin och Kristina med familjer. 

Arne var en internationellt ledande forskare inom experimentell emotionspsykologi och psykopatologi. Han disputerade 1971 vid Uppsala universitet och 33 år gammal blev han professor i Bergen, Norge. År 1982 tillträdde han en professur i klinisk psykologi vid Uppsala universitet. Han var ledamot av Finska och Svenska Kungliga vetenskapsakademin liksom Nobelförsamlingen vid Karolinska institutet (1994–2010).

När Arne Öhman kom till Karolinska institutet som professor i klinisk psykologi flyttade han fram psykologins roll genom en nydanande psykologutbildning. Som visionär ville han bygga hållbara broar mellan experimentell och klinisk forskning. Han ledde både institutionens forskning och utbildning till en internationellt ledande position. Framgången förklaras av hans syn på psykologin som en empiriskt orienterad vetenskap med nära anknytning till biologin, en syn som också kom att prägla psykologiutbildningen.

Arne Öhmans internationella rykte som forskare grundlades med tidiga studier på orienteringsreflexen och rädslosystemets specifika känslighet för stimuli som varit viktiga under evolutionens gång. De studierna tillhör nu klassikerna inom psykologin.

Han hade en enastående förmåga att koppla samman teoretiskt viktiga frågeställningar – ofta med inspiration från evolutionsbiologin – med rigorös experimentell metod. Arne var mycket omtyckt i sitt internationella forskarnätverk, som växte fram under hans vistelser vid ledande universitet och institut i USA och Europa.

Arne var en unik vetenskapsman som kombinerade intellektuell och metodologisk briljans med stort engagemang för akademins roll i samhället. Hans gärning har skapat historia och kommer att fortsätta inspirera generationer av forskare världen över.

Ämnen i artikeln

Minnesord

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt