Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-20 11:29

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-asta-bolin/

Familj

Till minne: Asta Bolin

Asta Bolin, Stockholm, har avlidit 92 år gammal. Närmast anhörig är dottern Jonna Bolin-Cullberg med familj.

Asta Bolin föddes i Berlin av en rysk mor. Sin fars namn sökte hon förgäves efter hela livet. Hon bodde i fosterhem i Berlin till fem års ålder, då hon ensam skickades till Sverige av de tyska myndigheterna eftersom hennes mor tidigare varit gift med en svensk.

Efter barnhems- och fosterhemsvistelser i Stockholm kom hon till Visby som åttaåring, där hon adopterades av en läkarfamilj. 1949 antogs hon vid Dramatens elevskola och 1952–54 var hon anställd på Dramaten, därefter engagerades hon vid Uppsala stadsteater. Hon förekom även flitigt i Radioteatern. Och de allra flesta svenskar har faktiskt hört Asta: varje julafton är det hennes röst vi hör som Lady i Disneys ”Lady och Lufsen” mot Jan Malmsjös Lufsen.

1956 lämnade Asta det sceniska arbetet för att bli skribent och författare på heltid. Vid sidan av frilansarbetet studerade hon teater- och konsthistoria. Under 60- och 70-talen arbetade hon på Sveriges Radio. Från början av 60-talet var hon även en flitigt anlitad föredragshållare.

I slutet av 50-talet hade Asta fått kontakt med Vår Lösen, där Ludvig Jönsson då var ansvarig redaktör. I och med tidskriftens gradvisa expansion under Anne-Marie Thunbergs ledning blev Asta en flitig medarbetare för att 1975–82 tjänstgöra som biträdande redaktör. Åren 1982–85 var hon konstkritiker på Svenska Dagbladet, därefter återvände hon till Vår Lösen som ständig medarbetare.

Med sin mångskiftande kunskap, sin inlevelse och sin utpräglade sensibilitet närmade sig Asta i sitt skrivande alltid tillvarons grundläggande frågor. Den djupa förtrogenheten med såväl konst och teater som litteratur och musik blev aldrig ett självändamål, utan användes för att belysa eller betona en livsinsikt eller en frågeställning. Detta framkommer inte minst i de böcker hon skrev om samtida konstnärer.

Att möta Asta var att möta en hel värld. En värld av åsikter, insikter, drömmar, bilder, poesi och mycket humor. En varm värld. Vi minns henne med stor glädje och tacksamhet.