Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-06-05 21:39

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-barbro-werkmaster-2/

Familj

Till minne: Barbro Werkmäster

Helga  Henschens Vänners första ordförande Barbro Werkmäster, Uppsala, har som tidigare meddelats avlidit i en ålder av 87 år. Närmast anhöriga är maken Jerk-Olof och barnen Niklas, Daniel och Josabet med familjer.

Barbro Werkmäster var med och bildade Helga Henschens vänner den 8 mars 2004 och hon var föreningens ordförande fram till årsmötet 2010. Barbro var författare, konstvetare och filosofie hedersdoktor vid Uppsala universitet. Hon blev tidigt medlem i Grupp 8 och har skrivit flera böcker om kvinnor, konst och bilderböcker för barn.

När Tensta tunnelbanestation fyllde 30 år 2005 var Barbro aktiv med program och visningar av tunnelbanestationen. Helga Henschen gjorde den konstnärliga utsmyckningen av tunnelbanan 1975 och stationen fick namnet ” En ros till invandrarna. Solidaritet, syskonskap”. Jubileet varade från hösten 2005 till sommaren 2006 och sammanfattades i boken ”Fantasin och glädjen” (2006) med Barbro som redaktör. Där presenterades också Helga Henschens hela konst- och författarskap

De sista tjugofem åren av sitt liv bodde Helga Henschen i Duvbo, en villastadsdel i Sundbyberg. Före sin död 2002 donerade Helga ett tjugotal av sina verk till Sundbybergs stad med önskan om att donationen skulle hållas samlad. Helga Henschens vänner, med Barbro i spetsen, arbetade för att skapa ett Helgarum för donationen vilket blev i Hallonbergens kulturcentrum.

År 2009 utkom boken ”Helga Henschen i Sundbyberg” med Barbro som redaktör. Boken ger en inblick i Helgas tid i Sundbyberg och innehåller en förteckning över konsten som finns samlad där. Det mesta av konsten flyttades 2013 till det nya biblioteket, Signalfabriken.

Vi minns Barbro som en person som var ödmjuk och lyhörd och med en stor kunskap som hon generöst delade med sig av. Hon fortsatte att vara medlem i Helga Henschens vänner och deltog ofta på våra arrangemang.