Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-03 01:07

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-barbro-werkmaster-3/

Familj

Till minne: Barbro Werkmäster

Barbro Werkmäster, född Norling, fil dr h c, Uppsala, har som tidigare meddelats avlidit 87 år gammal. Hennes närmaste är maken Jerk-Olof och barnen Niklas, Daniel och Josabet med familjer.

Konstvetaren Barbro Werkmäster föddes i Söderhamn. Efter examen vid Grafiska institutet i Stockholm kom hon till Uppsala och var sedan verksam där livet ut. Studierna i konstvetenskap ledde fram till ett brett verksamhetsfält med två huvudspår i forskningen, kvinnliga konstnärer, deras skapande och villkor under 1800- och 1900-talen, samt barnens bildvärld.

På Konstvetenskapliga institutionen utvecklade hon kurser med båda dessa inriktningar, en svit kurser med barntema band annat ”Bilderboken”, med litteraturvetare och ”Barn och miljö” med etnologer, ett tvärvetenskapligt projekt, som resulterade i boken ”Nallebjörnen” 1987. Kursen ”Kvinnor, konst och skapande” blev en viktig inkörsport för förståelsen av kvinnligt konstnärskap för de många studenter som tog del av hennes verksamhet och vidare inom den svenska kultursfären.

Barbro Werkmäster var även aktiv utanför det akademiska området med föreläsningar, utställningar och som flitig publicist. I ett stort antal studier och artiklar prövade hon sina idéer och presenterade nya infallsvinklar. Som exempel kan nämnas boken ”Kvinnor som konstnärer” (med Anna-Lena Lindberg) 1975, artiklarna ”The image of cleanliness”, publicerad i institutionens skriftserie Figura 1984, och ”Av bild – själv bild – bild själv. Om kvinnliga konstnärers självporträtt”, publicerad i Konsthistorisk tidskrift 1991 samt boken ””Kvinna och konstnär i 1800-talets Sverige (med Eva-Lena Bengtsson) 2004. Hon blev 1999 hedersdoktor vid Historisk-filosofiska fakulteten vid Uppsala universitet.

Barbro var sedan 1960-talet en nyckelperson inom svensk kvinnorörelse och behöll till hög ålder en fundamental medvetenhet om kvinnors betydelse i kulturliv och samhälle. Hon var en orädd kämpe och en vänlig och generös person som ständigt såg möjligheter till samarbeten. Vi minns henne med tacksamhet, aktning och värme.  

Ämnen i artikeln

Minnesord

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt