Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-28 10:10

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-beata-skold/

Familj

Till minne: Beata Sköld

Beata Sköld, Stockholm, har avlidit i en ålder av 77 år. Närmast anhöriga är maken Ulf Hallén och dotter Jennifer Sköld med make Johan Helander och deras fyra söner Adrian, Wilhelm, Bastian och Albert.

Beata Sköld växte upp i Stockholm och tog studenten 1961 vid Kungsholmens läroverk. I början av 1960-talet var högskolestudier fria och hon tog många poäng vid Stockholms universitet, men så småningom blev studierna mer inriktade mot arbete med barn. Hon utbildade sig till sjuksköterska, kompletterade med pedagogik och blev speciallärare där hennes särskilda förmåga att hjälpa barn med svårigheter kom till sin rätt.

Tillsammans med tre gymnasiekamrater startade Beata en syjunta som så småningom bestod av åtta kvinnor med vitt skilda yrken. Möten hålls fortfarande ungefär en gång i månaden, men tidvis har några studerat eller arbetat på annan ort, ofta utomlands. Beata bodde i sin ungdom på en båt som seglade på Frankrikes floder. I syjuntan var hon den självskrivna reseledaren som såg till att vi alla tog oss till mötesplatsen på rätt dag och tid.

Hon var en underbar mormor och Adrian fick följa med henne till roliga lekplatser eller spännande museer nästan innan han kunde gå. När Wilhelm blivit stor nog reste de tre till London och Berlin. En vinter tyckte mormor att det nog vore roligt för pojkarna att åka slalom trots att hon aldrig åkt själv. Följaktligen ordnade hon tågbiljetter, hyrde en stuga i fjällen och anmälde pojkarna till skidskola. I februari i år var mormor och Bastian, 5 år, på Dramatiska teatern.

I början av 1990-talet träffade Beata sin Ulf som hon senare gifte sig med. Ulf medförde barn och barnbarn till samvaron och nu kunde de hjälpas åt. Deras adventsmiddagar för båda släkterna är berömda. Hon njöt också av långa bilfärder inom- och utomlands tillsammans med Ulf. 

Beata var en gladlynt och varm person som inte gjorde något väsen av sig, men hon var en av dessa omistliga kvinnor som får livet att fungera för alla andra.

Ämnen i artikeln

Minnesord

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt