Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-19 00:48

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-bengt-ake-christensson/

Familj

Till minne: Bengt-Åke Christensson

Sveriges genom tiderna främste militäre femkampare Bengt-Åke Christensson, Karlskrona, har lämnat oss i en ålder av 78 år. Närmast anhöriga är barnen Lena, Anette, Magnus och Monica.

Rätta artikel

På 60- och 70-talen var Sverige en stormakt inom militär femkamp, som omfattar gevärsskjutning, hinderlöpning, handgranatkastning, hindersimning och avslutande 8 kilometer terränglöpning. På den tiden ansågs militär 5-kamp vara den tuffaste tävlingsform som fanns.

B-Å kom in i femkampen via sin militära tjänstgöring i Växjö 1960. Han visade upp goda förutsättningar och framgångarna kom snabbt. Redan 1962, vid 21 års ålder, blev han individuell världsmästare vid CISM-tävlingarna i Bryssel. Därpå följde ytterligare 4 titlar med den sista 1968 i Rio Brasilien. Totalt erhöll B-Å individuellt 5 VM-guld, 7 VM-guld i lag och därtill ett stort antal Nordiska och Svenska Militärmästerskap. En prestation som inte har och med stor sannolikhet aldrig kommer att överträffas i Sverige.

Lika stor som B-Å var i sina sportsliga framgångar, likaså var hans personliga egenskaper. Han hade både hjärna och hjärta! Planering, beslutsamhet, tålamod, rätt leverne, hård träning och kämpaglöd. Han var omöjlig att besegra, vi andra såg upp till honom som ett stort föredöme, han var unik! 

Efter sin aktiva karriär blev B-Å ledare och inspirerade nästa generations deltagare. Han var en starkt bidragande faktor till Sveriges fortsatta framgångar under 70-talet.

B-Å:s öppenhet, pondus och ärlighet gjorde honom omtyckt och respekterad var han än sågs. Han såg alla och intresserade sig för våra andra människors liv och familjer.

Vid CISM:s VM-tävlingar i Kristinehamn 1997, bildades vår kamratförening, där B-Å blev den självklare ledaren. I 20 år träffades vi gamla femkampare, ofta i militär miljö på något av de kvarvarande regementena. B-Å bidrog starkt till att ge föreningen värdighet och kamratskap. Stämningen var alltid hög och minnen och historier dryftades – en stor höjdpunkt under året!

Familjen betydde mycket för B-Å, och hans starka band med barn och barnbarn gick inte att ta miste på. Under senare år blev dock hans sjukdom för svår att besegra, trots visad kämpaglöd in i det sista. Vi femkampare sörjer honom och tänker på hans familj, vi gläds åt alla fina och varma minnen . Vi är djupt tacksamma för att ha fått vara B-Å:s vän och idrottskamrat.