Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-04 18:24

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-bengt-carlman-36-2/

Familj

Till minne: Bengt Carlman

Bengt Carlman, Stockholm, har som tidigare meddelats avlidit i en ålder av 92 år. Närmast anhöriga är barnen Peter och Marianne med familjer.

Bengt föddes och växte upp i Bromma. Efter studentexamen på latinlinjen överraskade han såväl föräldrarna som sig själv genom att välja juridikstudier i stället för att börja praktisera i faderns juvelerarfirma. ”Det klokaste beslut jag fattat såväl för firman som för mig.”.

Efter avlagd jur kand-examen följde tingsmeritering i Torneå domsaga. Mitt i vintern 1952 flyttade det nygifta paret Lolo och Bengt till Haparanda där de upplevde drygt två trivsamma, lärorika och omtumlande år.

År 1958 anställdes Bengt som bolagsjurist i moderbolaget Svenska AB Philips. Han blev Philipskoncernen trogen till sin pensionering 28 år senare. De åren sammanföll med Philips mest expansiva och framgångsrika storhetstid. I koncernen fanns 1971 cirka 440.000 anställda, varav i Sverige cirka 4.800. Mängder av komplicerade och skiftande juridiska frågor handlades här för drygt tiotalet divisioner och en handfull dotterbolag. Man hanterade bland annat svenska och internationella avtal, styrelsearbete i koncernbolagen samt åtskilliga företagsförvärv. Bengts duglighet och bredd i alla avseenden togs väl tillvara.

Bengts klokhet, professionalitet, engagemang och språkkänsla utöver det vanliga imponerade. Bengt hade förmågan att med stor integritet flyktigt och snabbt röra sig mellan olika frågor, och i allt vinnlade han sig om kvalitet, stil och finess. Sällan hördes han fälla hårda ord eller omdömen om någon. Tillsammans med hans medfödda sociala läggning och humor var det en förmån att arbeta med honom.

Efter pensioneringen verkade han under några år som advokat men kunde ägna mer tid åt sina många intressen – däribland bridge, jazz och golf. Som änkeman sedan flera år blev också umgänget med de många goda vännerna än viktigare, inte minst kollegorna från Philipstiden.

Även när de fysiska krafterna avtog var hans vilja stark att delta aktivt i den sociala gemenskapen. Så sent som i mitten av februari hade Bengt samlat några av sina gamla vänner från Philipsåren till en strålande lunch och det var tydligt att han gladde sig mycket åt vårt möte.

Saknaden är stor efter den generöse och vänfaste Bengt.

Ämnen i artikeln

Minnesord

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt