Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-20 14:06

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-bengt-feldreich/

Familj

Till minne: Bengt Feldreich

Fil dr hc Bengt Feldreich, Bromma, har som tidigare meddelats avlidit i en ålder av 94 år. Närmast anhöriga är sönerna Jan och Sten samt döttrarna Ann och Gerd, med familjer.

Bengt Feldreich invaldes år 1967 i Stockholms Västra Rotaryklubb. Han tillvann sig omgående klubbmedlemmarnas förtroende och deltog snart som styrelseledamot i ledningen av klubbens arbete och valdes till klubbens president för Rotary-året 1974–75. År 1980 utsågs Bengt, som den andre i klubbens historia, som erkänsla för sina inspirerande insatser och sitt entusiastiska arbete i Rotarys anda, till Paul Harris Fellow och sedermera till Hedersmedlem i klubben.

Bengt kom snabbt att bli en drivande kraft i Stockholms Västra Rotaryklubb med stark känsla för de krav som Rotary ställer på sina medlemmar i form av oegennytta, hjälpsamhet samt intresse och engagemang för omvärlden. Dessa egenskaper kom att medföra att Bengt blev något av en ledstjärna för klubbens medlemmar samtidigt som hans medlemskap i klubben blev något vi kände stolthet över.

Vid klubbsammankomsterna var det en glädje att få ta del av Bengts synpunkter och redogörelser, oftast framförda med humor och stundom självironi med hans karaktäristiska, välmodulerade, något djupa stämma. Men mycket ofta bestod Bengts deltagande i samtalen och diskussionerna i att ställa frågor, lyssna och lära. Ett förhållningssätt som förmodligen bidrog till det breda kunnande han skaffade sig och som gjorde honom skickad att under mer än två decennier vara moderator i aktuellt Nobelprisbelönade snillens diskussioner i Sveriges Television. Med rätta kan man med Karlfeldt säga, att Bengt ”kunde tala med bönder på böndernas sätt och med lärde män på latin”.

Bengt hade ett humoristiskt, vänligt och kamratligt väsen. Han visade sina klubbkamrater ett genuint intresse och angav genom sitt sätt en kamratlig ton, som präglat klubben under hans tid som medlem. Men det var svårt att missuppfatta vad Bengt ville ha sagt i de diskussioner han deltog i. Han var icke blott fysiskt reslig, hans intellektuella och sociala resning gjorde honom till en klubbkamrat som sade vad han menade, som stod för vad han sagt, som man visste var man hade och som man kunde lita på.

Stockholms Västra Rotaryklubb hade glädjen och förmånen att ha Bengt Feldreich som medlem i 52 år. Minnet av honom kommer att fortleva.