Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-18 11:36

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-bengt-johansson/

Familj

Till minne: Bengt Johansson

Flottiljamiral Bengt Johansson, Kopparberg, har avlidit i en ålder av 67 år. Hans närmaste anhöriga är hustrun Kerstin och barnen Karin och Lisa med familjer.

Bengt växte upp i Brastad på västkusten och sjöintresset gjorde att marinen lockade, vilket ledde till sjöofficersexamen 1974. Han specialiserade sig inom tjänstegren ubåtsjakt och helikopter och var utbildad pilot 1977, med tjänstgöring vid marinens helikopterdivision i Berga, detta i en tid då ubåtskränkningarna var som mest intensiva. 

Högre studier vid militärhögskolan följde, främst den tvååriga högre teknisk kurs marinen (HTKM) under åren 1985-87, följt av olika befattningar vid marinstaben 1987–92 där Bengts analysförmåga kom till sin rätt. 

Fortsatt tjänstgöring inom försvaret kom sedan att alltmer inriktas mot internationell tjänst, med utbildning i Frankrike på École supérieurs de guerre navale 1992–93. En hemmaperiod följde som strategilärare på militärhögskolan 1993–95, följt av förbandstjänst som chef för första helikopterdivisionen 1996–99. Därefter utbildning vid Nato Defence college under 1999, följt av tre år i Bryssel som specialattaché på Svenska ambassaden och inom EU, inriktat mot säkerhetspolitik och militärt samarbete. 

Åren 2002-07 åter i Sverige med tjänstgöring på högkvarteret, följt av utrikesdepartementet som militär rådgivare. Bengt befordrades till flottiljamiral 2003. De sista yrkesåren 2008–12 tillbringades i Bryssel och EU, avslutat med rollen som stabschef till EU överbefälhavare, Håkan Syrén. 

1994 köpte Bengt och Kerstin ett fritidshus i Kopparberg som 2003 ersattes av Bergsmansgården Sköttens, i dag en familjeidyll. Efter pensioneringen kom Bengt även att intressera sig för Ljusnarsbergs kammarmusikförening och Ställdalens naturstudieklubb.

Bengt var en mycket uppskattad kurskamrat, kollega och vän, karaktäriserad av lugn, eftertanke, knivskarp logik, klokskap och vänskap. Vi saknar en kär vän och kollega.