Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-24 08:25

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-bengt-o-h-johansson-3/

FAMILJ

Till minne: Bengt O H Johansson

Bengt O H Johansson, Stockholm, har som tidigare meddelats avlidit i en ålder av 86 år. Hans närmaste är hustrun Kerstin Danielsson, barnen Simon och Bente, barnbarn.

Bengt OH Johanssons gärning som arkitekturhistoriker är omvittnad. Åren 1966–1977 var han chef för det nystartade Arkitekturmuseet (Arkdes). En av de första publikdragande utställningarna, var ”Staden i retur”, visad i Stadsmuseets på den tiden rymligare lokaler. Utställningens tema var återbruk – för mer än femtio år sedan!

I sina befattningar som länsantikvarie, chef för kulturmiljöavdelningen på Riksantikvarieämbetet och sakkunnig på kulturdepartementet värnade han om respekt för och omvårdnad av redan byggda miljöer. Vi är många som beklagar att Bengt OH inte utsågs till riksantikvarie. I stället blev han hedersdoktor och adjungerad professor vid institutionen för kulturvård i Göteborg. Internationellt var han ordförande för Stiftelsen kulturarv utan gränser samt svensk representant i Europarådets kulturarvskommitté. Att Skogskyrkogården 1994 blev världsarv var till stor del Bengts förtjänst.

Han var också en skrivande person. I boken ”Den stora stadsomvandlingen – erfarenheter från ett kulturmord”, 1997, sammanfattar han 1960-talets osannolikt omfattande stadsrivningar. Intresset för arkitekten Carl Bergsten, skapare av bland annat Liljevalchs, har följt honom och hans storartade bok kom ut 2020.

Bengt var en viktig person i vår informella grupp Café Blom – ett tjugotal arkitekter, byggnadshistoriker, journalister som träffats regelbundet under tio år. Genom offentliga hearings, utställningar och artiklar har vi ifrågasatt storskaliga byggprojekt och höga exploateringstal som dramatiskt förändrar Stockholms egenartade skönhet och historiska läsbarhet.

Bengt var en sann humanist – stadens och husens utformning handlar om människors villkor och sammanhang. Hans vänliga skärpa, hans integritet och kunnande satte nivån i våra diskussioner. Han lämnar ett stort tomrum i vår vänkrets.

Ämnen i artikeln

Minnesord

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt