Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-09 01:27

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-bengt-ohrner/

Familj

Till minne: Bengt Öhrner

Vår kollega, mentor, chef och vän leg apotekaren, farm dr hc, Bengt Öhrner, Täby, har lämnat oss kort efter sin 89-årsdag. Närmast anhöriga är hustrun Karin och barnen Niklas och Annika med familjer.

En barndom med pappa tandteknikern och mamma småskolläraren avrundades med studentexamen i Eskilstuna 1949. Hans apoteks- och apotekarkarriär inleddes med en praktikplats på apoteket S:t Eskil under faster Olgas stränga ledning. Teoristudier vid Farmaceutiska institutet i Stockholm, kandidatexamen 1951, en tid som amanuens i botanik och farmakognosi, assistent i kemi och apotekarexamen 1956.

Intresset för botanik tillämpade Bengt i sin trädgård hela livet. Karin och Bengt träffades under studieåren och det blev ett livslångt äktenskap.

Bengt anställdes 1957 vid enheten för råvarukontroll vid Apotekens kontrollaboratorium. WHO hade nyligen etablerat ett centrum för kemiska referenssubstanser till läkemedelskontroll där och Bengt kom med tiden att ansvara för den enheten. Hans breda yrkeserfarenhet gjorde honom attraktiv för myndigheter – nationella som internationella – vid utarbetandet av officiella kontrollmetoder och utbildning om dem.

Bengt representerade i många år Sverige i Europafarmakopén bland annat som ordförande i en expertgrupp. Förutom att få många internationella kontakter och vänner blev Bengt belönad med ett hedersdoktorat vid Uppsala universitet 1993. 

År 1983 blev Bengt Apoteksbolagets första kvalitetssäkringschef och han ledde arbetet med införandet av ett kvalitetssystem. I flera år ingick han också som expert i Apoteksbolagets sortimentsråd för fria handelsvaror.

Bengt var social, vänlig, prestigelös och som chef och mentor stöttande och lyfte gärna fram sina medarbetare. Bengt hade många vänner. Vi är mycket glada över att räkna oss till den skaran och över att få ha arbetat, utvecklats och haft roligt med honom. 

Ämnen i artikeln

Minnesord

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt