Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-06-25 16:10

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-bengt-olof-hult/

FAMILJ

Till minne: Bengt Olof Hult

Bengt Olof Hult, Lidingö, har avlidit vid en ålder av 98 år. Närmast anhöriga är hustrun Anne-Marie Hult, barnen Anne, Olle och Lasse med familjer.

Domaren och regelexperten Bengt O Hult har gått bort. En färgstark profil som med sin stora erfarenhet och sitt engagemang under lång tid bidragit till utvecklingen av svensk och internationell segling. Många seglare lärde känna Bengt O i protestrum (där de inblandade parterna i en protest får förklara vad som hänt) och på regelkurser. Han var en av Sveriges första internationella domare och satt i många internationella juryer för VM och EM. Bengt O:s stora erfarenhet blev också hans styrka som domare.

Bengt O havskappseglade såväl nationellt som internationellt. Han skrev flera böcker inom sjösport och kappsegling såsom ”Nautisk uppslagsbok” och ”Kappsegla”. Under sin verksamma tid översatte han regelboken och de flesta andra böcker om segling till svenska. Han bidrog under lång tid till arbetet i Svenska seglarförbundets regelkommitté och var en verklig regelexpert. Bengt O var en verbal och trevlig person samtidigt som han hade stor integritet.

För familjen var Bengt en trygg och varm hamn. Hans starka och stundtals dundrande röst stod i underbar kontrast till hans smittande skratt. Hans djupa kärlek till Anne-Marie spirade i ett skidspår i Trillevallen och var tydlig för alla i deras omgivning. De levde tillsammans i ett 75 år långt, varmt och innehållsrikt äktenskap och lade grunden till en stor och sammansvetsad familj. Sommarhuset Ullabo på Sandhamn har sedan generationer varit den samlingspunkt som gett barn, barnbarn och barnbarnsbarn minnesvärda sommarlov tillsammans. Här blev segling och båtliv ett stort gemensamt nöje.

Vi, hans sju barnbarn, har den stora lyckan att ha haft vår morfar och farfar med oss länge. Genom barndom och in i vuxenliv med bröllop och födslar av hans barnbarnsbarn. Bengt var en varm och generös person som delade med sig av sin kunskap och historier från sitt långa och innehållsrika liv. Han är saknad av många.

Ämnen i artikeln

Minnesord

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt