Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-01 19:54

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-bengt-ribbentoft/

Familj

Till minne: Bengt Ribbentoft

Konstnären och bildmålaren Bengt Ribbentoft, Solna, har avlidit i en ålder av 76 år. Han efterlämnar sin hustru Yvonne, släktingar och vänner.

En lång kamp mot sjukdom är över. Bengt Ribbentoft finns representerad över hela Europa och USA. Han utförde även konstnärliga uppdrag bland annat i Filmstaden i Solna och i Hammarby sjöstad.

Bengts föräldrar var lite äldre och han umgicks mest med vuxna och blev därför ganska lillgammal. Fadern var en framgångsrik entreprenör och droskägare, men dog när Bengt bara var 13 år.

Som barn göt Bengt tennsoldater som målades med mårdpensel, han tecknade i ett moget maner redan i tidig ålder. Bengt hade fått en särskild begåvning som senare utvecklades till ett rikt konstnärskap där enkelheten i ögonblicket fångade helheten. 

Den utstakade banan för en begåvad person är inte alltid lätt. Vändpunkten kom 1967 då han blev antagen vid Berghs reklamskola och Stockholmsuniversitets konstnärsutbildning. 1979 hade han sin debututställning på Galerie Pro Arte. 

Mitt första möte med Bengt skedde på Capri i Axel Munthes Villa San Michele. Jag skrev på en bok, då det knackade på dörren. In kom en storrest man i svart målarkostym, hälsade och sa: ”Jag heter Bengt och ser från mitt ateljéfönster att du sitter och skriver, vad skriver du? Får jag läsa?” Jag blev förvånad och glad över hans direkta framfusighet och överlämnade några ark. Han satte sig på den enda stolen och försjönk i tystnad. Så såg han upp bakom de röda glasögonen och sa: ”Du skriver bättre än Jack London!” 

Bengts bilder är nakna och vibrerande, han såg andra dimensioner och återgav dem i sitt skapande, det var den ständiga kampen mellan ljus och skugga, liv och död. Bengt ifrågasatte ständigt bildens förhållande, han målade över och lät en ny bild ta form, tills han slutligen hittade den rätta balansen. 

Vila, ljus och en varmt förstående hustru gav Bengt näring till ett fortsatt skapande.  Där finns naturelementen: havsstormar, fåglar i orkanvindar, segelbåtar i lugna vatten, mäktiga bergskedjor, liksom drömmande romantiska naturbilder med vattenspeglingar i sfumaton. Och kvinnobilder, möten med venetianska masker, rymder med paradisiska trädgårdar i nonfigurativa former. Då framträdde poeten, den känslige alltid rättframme som berättade för åskådaren att livet är skört. 

Lyckliga är alla vi som äger en målning av Bengt Ribbentoft. Gud fader har fått en konstnär i sin trädgård.