Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-21 00:54

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-bengt-wallin/

Familj

Till minne. Bengt Wallin

Bengt Wallin, Nacka, en centralgestalt inom svensk idrott, har avlidit i en ålder av 86 år. Närmast anhöriga är hustrun Britten och döttrarna Lina, Sara och Åsa.

Rätta artikel

Bengt Wallin föddes och växte upp på Gotland. Basket blev den idrott som Bengt bestämde sig för att viga en stor del av sitt liv åt. 

Den samlade svenska idrottsrörelsen hade en stor plats i Bengts hjärta och fick glädjen av hans kompetens och engagemang. 1971 anställdes Bengt Wallin på Riksidrottsförbundet. Hans första uppgift blev att bygga upp idrottens utbildningsorganisation. 

Därefter blev hans uppdrag att etablera riksidrottsgymnasierna. Lovande idrottsungdomar skulle kunna förena idrott och studier. Kommuner och specialförbund tog ansvar för utbyggnaden av gymnasier med riksintag, där skickliga tränare och lärare såg till att båda karriärerna lyckades.

Nästa stora projekt för Bengt Wallin blev SISU, idrottsrörelsens eget, självständiga, studieförbund, som bildades 1985. Bengt blev SISU:s förste rektor. Då hade inget nytt studieförbund sett dagens ljus sedan slutet av 40-talet. 

Till SISU rekryterades mängder av nya förtroendevalda, och även tjänstemän, ofta från samhällets utbildningssektor, ledare som var idrottsintresserade men tidigare inte hade varit engagerade på den nivån. ”Fler ska tänka mer”, var devisen vid genombrottsåren. 

SISU: s utveckling blev en framgångssaga. 

Bengt var ledamot i riksidrottsstyrelsen 1989 – 1995, och det var en självklarhet att han då fick huvudansvaret för att formulera idrottens idéprogram ”Idrotten vill.” Hans devis var, att ”idrotten är en medkraft till det goda i samhället och en motkraft till det onda.”

När professor Jan Lindroth 2003 i praktverket ”Ett idrottssekel” beskriver den ideologiska diskussionen i idrottsrörelsen nämner han Bengt Wallin som en av tre idrottsledare som har betytt mest för den ideologiska diskussionen från 70-talet och framåt. 

Svensk idrott har förlorat en av sina allra största.