Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-02 02:45

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-berit-axelsson/

Familj

Till minne: Berit Axelsson

Anna Berit Axelsson, Kalifornien, har somnat in lugnt och stilla i en ålder av 88 år. Hon efterlämnar kusinerna Rickard, Erik, Olof och Anna med familjer i Sverige.

Berit föddes i Julita i Sörmland. Hon läste till sjuksköterska på Sofiahemmet i Stockholm. Efter examen utbildade hon sig vidare till barnmorska. I skolan fick hon vänner för livet, en speciell kamrat var Ann Ringdahl. Tillsammans besökte de Sofiahemmet så ofta de kunde när de var på besök i Sverige.

När Berit var klar med sin utbildning åkte hon till USA för att hjälpa till vid hennes syster Maj förstfödda dotters födelse. Hon tillbringade sedan resten av sitt liv i USA tillsamman med sina systrar. Först i New York, senare flyttade de till Kalifornien. Även hennes mamma Helga flyttade till Los Angeles.

Berit var till stor hjälp för systerns familj. Maj och Larry Hagmans barn Kristina och Preston, och även de fem barnbarnen älskade henne mycket. Berit var den sammanhållande personen i familjen och älskad av alla.

Berit arbetade som sjuksköterska vid Saint John's hospital, Santa Monica, men studerade under tiden och tog en master degree. Därefter arbetade hon som administratör fram till pensioneringen, då hon bosatte sig i staden Ojai.

Senare i år kommer Berit att begravas i familjegraven vid Västermo kyrka i Eskilstuna, vid en ceremoni med närmast anhöriga.