Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-21 17:06

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-bernt-stenberg/

Familj

Till minne: Bernt Stenberg

Folkskolläraren och poeten Bernt Stenberg, Kristinehamn, har avlidit vid 87 års ålder. Närmast anhöriga är hustrun Kerstin och sönerna Olov och Erik med familjer.

Rätta artikel

Vi möttes i Strängnäs hösten 1955. Bernt besökte sina föräldrar, missionspastor Birger med fru Märta och jag gick andra året på småskollärarseminariet. Bernt hade börjat sin lärargärning på Fristadskolan i Eskilstuna med en klass på 37 pojkar.

Min examen firades i Stockholm. På Hallwylska palatsets gård dansade Berit Mariann på lina och Sven Bertil Taube sjöng. Vi gick i Klarakvarteren intet ont anande. Bernt gick in till Svenska Dagbladets redaktör Kajenn och kom ut med 75 kronor. Han hade sålt sin dikt ”Falkflog”. Det räckte nästan till gungstolen Isabel som fanns på NK. Vi såg ”En midsommarnattsdröm” på Skansen med Gio Petré som Puck.

På hösten gifte vi oss och flyttade in i den bostad som hörde till min tjänst, två rum och kök, kakelugn, utedass, 41 kronor i månaden. Järsberg skola ligger utanför Kristinehamn. Bernt fick tjänst på Södermalmskolan och blev kvar där i 41 år.

Närheten till Vänern, naturen, stadens historia och eleverna gav Bernt motiv till flitigt skrivande. När Expressen utlyste poesitävling 1973 skickade jag in några av Bernts dikter. Så ringer före detta kristinehamnaren Björn Nilsson och berättar att vinnare bland de 20.000 bidragen var Bernts ”De blinda”.

Björn blev vår vän fram till sin död 1995. Priset var en resa till London för familjen utökad med Olov då 13 och Erik 10. På en gata i London hörde Bernt pingpongslag från ett fönster. På dörren stod ”Hongkong students center”. Bernt steg in och strax började en ”landskamp” Hongkong–Sverige i bordtennis.

1979 publicerade Bernt debutsamlingen ”Inomskärs” (Bonniers). 1990 kom ”Omgivningaran” – dikter och kortprosa, (Bonniers). Samma år fick Bernt Kristinehamns kulturpris. 1992 kom ”Innerfjord” (Bohusläns museum), och samma år fyllde Kristinehamn 350 år och Heidruns förlag gav ut Bernts och fotografen Mats Holmstrands ”Staden vid Varnan”, det årets vackraste Värmlandsbok.

Idrotten var alltid en viktig del i Bernts liv, inom skolan, föreningslivet och familjen. Bernt var den samlande kraften. Därför blev det alltid spännande, lärorikt och roligt och därför är saknaden så stor.