Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-25 04:47

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-berth-lundstrom/

Familj

Till minne: Berth Lundström

Bergsingenjör Berth Lundström, Oxelösund, har avlidit efter en längre tids sjukdom i en ålder av 73 år. Han efterlämnar hustrun Margun, familj och övrig släkt. 

Berth Lundström kom från Frösön i Jämtland och räknade sig själv som surjämte – i betydelsen urjämte  – något han var mycket stolt över. Berth hade ett frejdigt och humoristiskt kynne och var alltid snabb och slagfärdig i replikerna med en klar uppfattning om sakernas tillstånd

Berth hade talets gåva och var inte sen med att säga sin mening och förklara sin ståndpunkt. Det var därför naturligt, att han anställdes som teknisk försäljare inom marknadsavdelningar på olika arbetsplatser. 

Berth började sin karriär i Skellefteå på Skega gummifabrik AB, med många affärsresor inom och utom landet. Han fortsatte en kort tid som entreprenör inom snöskoterbranschen i Östersund. Senare anställdes Berth som marknadsansvarig inom SSAB, Oxelösund. Han var även utlandsstationerad för SSAB i Sydostasien under många år och utvecklade marknaden där. Han trivdes bra med sitt jobb, men saknade familjen de perioder de var kvar i Sverige. Innan Berth gick i pension, 2007, var han i några år marknadsansvarig med stationering i Oxelösund.

Berth berättade ofta varmt om sin kära familj, bror och sina barnbarn. Han månade verkligen om de nära och kära. Berth var en omtyckt, pigg och utåtriktad person, som trivdes i människors sällskap och de med honom. Han hade alltid glimten i ögat. Berths vänner uppskattade honom mycket för hans rättframma och gemytliga sätt. Han utstrålade en enastående energi.

Många var dessutom alla de fritidsprojekt, som genomfördes under hans aktiva ledning. Berth och familjen byggde bland annat en fjällstuga i Duved, som var deras ögonsten. Berth var en duktig skidåkare och friluftsmänniska, ett intresse, som han delade med familjen.

Berth var aktiv i sällskapslivet och deltog med entusiasm i Rotary, Odd Fellow och Seglarklubben i Oxelösund. Berth deltog nästan alltid, tillsammans med sin hustru Margun, i de olika bergsmannaträffar som han själv och kurskamraterna ordnade. Fyrtioårsjubileet 2007 arrangerade Berth och Margun i Oxelösund. Det program som de hade satt ihop var mycket uppskattat av Berths bergsmannabröder med respektive. Våra tankar går främst till Margun, familj och övriga anhöriga. Berth är mycket saknad av oss alla.