Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-25 17:39

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-bertil-norstedt/

Familj

Till minne: Bertil Norstedt

Bertil Norstedt, Lidingö, har avlidit i en ålder av 86 år. Han efterlämnar sin sambo sedan drygt 40 år, Ulla Rubin, samt barnen Bengt, Bo och Birgitta med familjer.

Rätta artikel

En uppskattad vän och debattör i samhällsfrågor med knytning till avancerad teknik, har gått ur tiden.

Bertil var en hängiven mervetare, i den mening som framgår av Medborgarskolans definition – en debattglad civilingenjör av den klassiska stammen med ett levande intresse för kultur och samhällsutveckling samt för diskussion om möjliga utvecklingsvägar.

Han hänvisade ofta till sin mångåriga bakgrund inom IBM, där han varit aktiv under pionjärtiden. Speciellt såg han på senare år paralleller mellan elektronikens landvinningar och den mänskliga hjärnans sinnrika konstruktion – han diskuterade gärna ett begrepp som AI, artificiell intelligens, som han tillmätte storartade möjligheter i samspel med datormolnet, med utvecklat skydd för mänsklig integritet och värdighet.

Men Bertil var också en gamäng, en levnadsglad broder med känsla för fest och sång – som värd var han idel generositet och kamratskap. Vid våra kommande tisdagsträffar fattas hans goda humör och omdöme – men vi ämnar minnas honom med stor tacksamhet!