Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-02-28 05:34

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-bertil-stadell-2/

Familj

Till minne: Bertil Stadell

Som tidigare meddelats har ingenjör Bertil Stadell, Sollentuna, avlidit i en ålder av 84 år. Närmast anhöriga är barnen Annica och David med familjer.

Bertil växte upp i Ockelbo i en lantbrukarfamilj med en stor syskonskara.

Vi lärde känna Bertil i slutet av 60-talet då vi som unga fredskårister arbetade tillsammans i ett Sida-finansierat skolbyggnadsprojekt i Etiopien (ESBU). Bertil hade vid den tiden redan hunnit skaffa sig värdefull utlandserfarenhet genom sitt arbete i Lamco i Liberia och som soldat i FN:s fredsbevarande styrkor i Gaza. Bertils kunskaper och erfarenheter kom till stor nytta i vårt projekt och var starkt bidragande till att det blev ett av Sidas mest lyckade biståndsprojekt.

Efter Etiopientiden blev det längre utlandsvistelser med familjen i Botswana och Tanzania i Sidas tjänst. Därefter arbetade Bertil för Svenska missionsrådet med samordning och stöd till projekt som fick bidrag från Sida. Det blev många och långa resor ut i världen, sammanlagt besökte han över 100 länder

Vid sidan om sitt arbete var Bertil engagerad i Svenska kyrkans verksamhet i Sollentuna bland annat som kyrkvärd och i kyrkokören. Bertil var en spännande och intressant berättare och var mycket uppskattad som föredragshållare.

Bertil var navet i en stor vänkrets. När någon i vänkretsen fyllde jämna år kom Bertil ofta med en tapetrulle under armen. När den rullades ut kunde vi alla se och delta i hyllningssången till jubilaren.

Vi var många i vänkretsen som fick hjälp av Bertil med olika byggprojekt. Det var inte det modernaste verktygen han använde sig av, det var spik och hammare som gällde. Resultatet blev ändå alltid till belåtenhet.

Till våra trevliga stunder med Bertil hörde kvällar med bastu och en god bit mat. Samtalsämnena vid dessa träffar handlade både om minnena från våra Afrikaår och om utvecklingen i vår omvärld.

Nu har vi mist en god vän. Vi kommer alltid att minnas Bertil för hans stora värme, klokskap och omtänksamhet.

Ämnen i artikeln

Minnesord

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt