Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-25 14:10

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-bibi-andersson/

Familj

Till minne: Bibi Andersson

Som tidigare meddelats har Bibi Andersson, Stockholm, avlidit i en ålder av 83 år. Närmast anhöriga är maken Gabriel Mora Baeza och dottern Jenny Grede.

Rätta artikel

Bibi Andersson var en av den svenska filmens ljusaste uppenbarelser, och hennes blonda gestalt fick ofta vara en garanti för liv i de många filmer hon spelade i. I Ingmar Bergmans ”Nära livet” är hon den lyckligaste och mest glädjefyllda barnaföderskan. I ”Det sjunde inseglet” skonas hon och hennes lilla familj från digerdöden, som skördar de flesta av filmens övriga gestalters liv. I ”Persona” är hon den envisa försvararen av livets alla möjligheter för den skådespelerska som hon har satts att vårda. Det skulle vara lätt att fortsätta och ge fler exempel från det nära hundratalet roller som Bibi Andersson fick gestalta på film. 

Bibi växte upp i ett politiskt radikalt hem med kulturella intressen. Hennes starka politiska engagemang fanns också närvarande livet igenom. Bibi har berättat att valet av hennes framtida yrke mycket sakligt togs hemma vid köksbordet hos familjen Andersson. Skolflickan Bibi hade gjort ett anlagstest som visade att ”ett konstnärligt yrke inte är otänkbart, då uttrycksförmågan är över normalbegåvning”. Gemensamt kom man fram till att skådespelare kunde det i så fall bli.

”Bibi hade redan från början en prinsesskrona”, sa Ingmar Bergman när de båda arbetade på Malmö stadsteater, där hon i långsam takt fick allt större teaterroller. Men det är som filmaktris, som hon framför allt kommer att minnas. Och som en av ”Bergmans flickor” i filmer som ”Sommarnattens leende”, ”Det sjunde inseglet”, ”Smultronstället”, ”Ansiktet”, ”Djävulens öga”, ”Persona” (för vilken hon vann sin första Guldbagge av sammanlagt fyra), ”En passion” eller ”Beröringen”.

Bibi hade också ett starkt samhällsengagemang, trovärdigt och rakt. Hon tog initiativet till bildandet av föreningen Artister för fred, och i samband med kriget i forna Jugoslavien var hon en av de som startade hjälpprojektet Open Road - Sarajevo. Hon for också till Sarajevo mitt under den mest brinnande konflikten. ”Jag tror att människor har större förutsättningar och är förmögna till engagemang i högre grad än vad de själva begriper”, sa hon.

För alla oss som mött Bibi i verkligheten eller bara på film finns inget slut. Vi kan när som helst fortsätta vår bekantskap genom någon av de många filmer som hon berikade med sin självlysande närvaro.  Hon är en skådespelare att minnas både för sin konst och för sitt engagemang utanför teaterns och filmens värld.