Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-27 02:11

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-birger-swahn/

Familj

Till minne: Birger Swahn

Birger Swahn, Stockholm, tidigare Sundbyberg, har avlidit några veckor efter sin 96-åriga födelsedag. Närmast anhöriga är hustrun Kitty och barnen Göran, Ragnar och Helena med familjer.

Birger Swahn var värmlänning, född och uppväxt i Gräsmark i västra Värmland. Efter studier i Arvika kom han via ett år i Karlskrona till Stockholm 1945 och började arbeta som kamrer i byggnadsfirman Bertil Reibo i Sundbyberg. Från kontoret i centrala Sundbyberg skötte Birger firmans administration fram till sin pensionering 1990. Sundbyberg och en villa i Duvbo blev också familjen Swahns hem i många år.

Birger fick i slutet av 40-talet kontakt med i Sundbybergs curlingklubb via sin svåger Arne Tägtström och sin svärfar Albert Boman men blev inte riktig medlem förrän 1952. Redan året efter vann Birger sitt första klubbmästerskap och det blev sedan många KM-titlar både i lag och i det individuella figurspelet. Ingen i Sundbybergs CK har vunnit fler klubbmästerskap.

Även i nationella sammanhang skördade Birger lagrar på isen. Han spelade SM-final i figurspel både 1956 och 1978 och på ålderns höst som aktiv curlare år 2000 var Birger med i Sundbybergs lag som på hemmaplan vann SM-guld för veteraner.

Annars tänker man mest på idrottsledarskap när man pratar om Sundbybergs ”mr Curling” Birger Swahn. Redan efter två år som medlem utsågs Birger till kassör i Sundbybergs CK. Efter 11 år på den posten blev Birger vice ordförande fram till 1974. Då hade han varit administrativ projektledare för bygget av curlinghallen på Sundbybergs idrottsplats. För själva bygget svarade byggnadsfirman Reibo.

Efter hallens invigning i oktober 1974 valdes Birger Swahn till ordförande i klubben, en uppgift som han skötte med den äran i sex år. Han blev kvar i styrelsen som vice ordförande fram till sin 70-årsdag 1994 då han av klubben utnämndes till hedersordförande.

Birger Swahns framstående ledarskap uppmärksammades också av Svenska Curlingförbundet. Åren 1966–68 var Birger skattmästare i SCF:s styrelse. Efter pensioneringen kom han tillbaka som lekmannarevisor under många år. För sina insatser belönades han 1995 med SCF:s högsta utmärkelse guldmedaljen. Samma år fick han också Riksidrottsförbundets högsta utmärkelse.

Birger Swahn var ett föredöme som idrottsledare. Han var alltid glad och trevlig och inte det minsta auktoritär. Men han var en auktoritet. När Birger talade så lyssnade man. 

Ämnen i artikeln

Minnesord

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt