Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-13 10:50

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-birgitta-johansson/

Familj

Till minne: Birgitta Johansson

Förra ambassadören Birgitta Johansson, Malmö, har avlidit efter lång tids sjukdom vid 83 års ålder. Hon efterlämnar sina döttrar Sarah och Lise.

Birgitta läste till jurist i Lund. Efter tingstjänstgöring började hon på juristenheten på Sida i Stockholm och blev efter endast några år chef för enheten. Sedan följde en enastående karriär där Birgitta arbetade som Sidachef i Etiopien, Vietnam och Kenya, varvat med chefskap på olika enheter i Stockholm där hon blev den första kvinnliga avdelningschefen. 

År 1991 utnämndes Birgitta till ambassadör i Vietnam och därefter i Moçambique. År 1995 återvände hon till Sverige som avdelningschef för en av de största avdelningarna. Birgitta pensionerades 2002.

Efter pensioneringen var Birgitta med och startade Transparency International Sverige. Fram till 2011 var hon styrelseledamot i föreningen. Inom såväl den svenska som den internationella TI-rörelsen var hon en uppskattad medlem.

Det var stimulerande att arbeta med Birgitta. Hon var kunnig, tydlig och omtänksam.  När Birgitta talade lyssnade alla. Birgitta var en förebild för många kvinnor inom Sida.  Det var ett nöje att arbeta med Birgitta. Hon hade verkets mest smittande skratt, ett härligt komplement till den klara analysen och de skarpa iakttagelserna. 

Birgitta var extremt rak och självständigt tänkande. Integritet, fakta och sanning var givna utgångspunkter för henne.

Vi var kollegor med Birgitta och blev vänner. Ett antal medlemmar från Sidas verksledning under de gångna åren har hört av sig till oss för att bidra till minnesorden. Vi är många som haft glädjen att arbeta tillsammans med Birgitta, och som saknar henne.