Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-03 15:45

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-bjorn-akerblom/

Familj

Till minne: Björn Åkerblom

Civilingenjören Björn Åkerblom, Falun har avlidit i en ålder av 84 år. Närmast anhöriga är hustrun Kerstin och sonen Henrik med familj.

Björn Åkerblom föddes i Vilhelmina. Björn var enda barnet till jägmästaren Rickard Åkerblom och dennes maka Ingeborg. Efter studentexamen i Falun 1955 började Björn studier vid väg- och vattenbyggnadslinjen på KTH, med examen 1959. 

Björn hade visat intresse för bärgningen av regalskeppet Wasa och fick en tjänst som tygmästare i projektet. Han fick vara med och provsmaka den punschdryck man hittat ombord. Han tilldelades senare konungens Wasa-medalj för sitt engagemang i detta projekt.

Björn gifte sig 1961 med Annette Ekblom. De fick sonen Henrik 1969. Björn separerade från sin första hustru och gifte om sig 1976 med gymnasieläraren Kerstin Lanner från Falun.

Björn började som ombudsman inom Sveriges väg- och vattenbyggarnas riksförbund 1961. År 1963 blev han säljare och sedan vice vd vid byggmästarägda grossistföretaget Abema. 1968 fick Björn en tjänst inom Beijer byggmateriel, först som divisionschef och 1972 som vd för Beijer Byggmateriel Uppland. När företaget såldes 1978 började kreative entreprenören Björn egen konsultverksamhet. 1983 startade han med kompanjonen Olle Burgaz Dalarna invest AB inom bygg- och fastighetsbranschen med egen fastighetsförvaltning. Detta bolag såldes 1988. Björn startade 1993 Centrumbolaget med konceptet att köpa och renovera fastigheter.

År 1981 flyttade Björn och Kerstin från Stockholm och bosatte sig på fadersarvet bergsmansgården Botäkt med omfattande skogsmark norr om Falun. De bedrev ”gröna vågen”-verksamhet med egna kreatur och Björn var mycket engagerad i den årliga älgjakten. 2006 inköpte de den intilliggande bergsmansgården Piltarvet, som rustades och moderniserades till passande pensionärsbostad, vackert belägen vid sjön Varpan med härliga kräftor.

Självklart såg vinkännaren Björn till att ett passande utrymme i undre delen av huset fick ge plats för hans imponerande vinkällare. Ett stort intresse för detta värdfolk var de återkommande bridgetävlingarna med många övernattande gäster. Björn var en aktiv medlem i Sancte Örjens gille och deltog i de flesta av detta gilles arrangemang. 

Vi är många som saknar den karismatiske kraftkarlen Björn Åkerblom.

Ämnen i artikeln

Minnesord

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt