Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-25 05:14

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-bjorn-holtsberg/

Familj

Till minne: Björn Holtsberg

Björn Holtsberg, Stenhamra, har avlidit i en ålder av 87 år. Närmast anhöriga är barnen Anders och Kajsa med familjer, samt systern Bonnie.

Rätta artikel

Björn har lämnat oss och gått vidare till en plats som, om vi kände honom rätt, borde vara fylld av ljuvliga toner. Björn var en mångsysslare som skolledare, scoutledare, båtbyggare med mera men musik var Björns passion och en stor del av hans livsinnehåll.

Björn var en person som levde och brann för musiken. Han brann för att förmedla musikupplevelser till alla. Otaliga är de konserter som han har givit som musikant trakterande oboe eller allehanda bleckblåsinstrument och som arrangör och dirigent i stora och mindre verk. Han har också mycket välförtjänt fått Ekerö kommuns kulturpris.

Han skapade Mälaröarnas musiksällskap, en symfoniorkester med mestadels musikanter från Mälaröarna, han skapade och drev in i det sista Sånga Bleck – en blåsarsextett, han åstadkom projektorkestrar för skilda tillfällen, ungdomsorkestrar, orkestrar för de erfarna musikanterna och orkestrar för nybörjare. Han gjorde konserter med professionella solister där vi fritidsmusiker fick möjlighet att vara med. Han satte upp och ledde flera operaföreställningar.

Björn utbildade ungdomar och ordnade lektioner. Som inspiratör var han unik. Så fort han fått reda på att någon som spelade ett instrument flyttat in i kommunen sökte han upp den personen och frågade om det fanns intresse för att spela tillsammans. Om det inte fanns ett instrument såg han till att skaffa fram ett.

Vi är många som har Björn att tacka för att han fick oss att ta upp våra instrument och spela och att han bjöd oss på sin generositet och sitt smittande engagemang. Ibland fick han nog jaga på oss, men alltid med målet att vi tillsammans skulle göra musik till publikens och vår egen glädje.

Musiklivet på Ekerö kommer efter Björns bortgång aldrig att bli detsamma även om vi efter förmåga försöker föra arvet vidare. Vi bevarar hans minne i ljusa tankar och är mycket tacksamma för att ha fått vara delaktiga i Björns musikskapande.