Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-23 10:44

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-bo-eklof/

FAMILJ

Till minne: Bo Eklöf

Bo Eklöf, Uppsala, har avlidit i hemmet i en ålder av 80 år. Närmast anhöriga är hustrun Harriet, sonen Staffan med maka Lena, dottern Lisa med make Fariborz, barnbarn och barnbarnsbarn.

En sann renässansmänniska har lämnat oss! Bosse hade med åren kommit att bli en av mina närmaste vänner, men här skulle jag vilja lyfta fram hur ytterligt ovanlig Bosse var i sin yrkesroll.

Bosse hade en rad toppbefattningar inom svenskt näringsliv – till exempel Gränges, Atlas Copco, Svenska arbetsgivareföreningen, SPP (nuvarande Alecta), Skandia – befattningar som det i dagens Sverige är minst sagt ovanligt att de innehas av en person med djup klassisk bildning, med omfattande historiska kunskaper och stor musikalitet. Med sina breda och djupa associationer till händelser och personer i andra tider och andra miljöer vidgade Bosse vårt synsätt och präglade också andras inlägg.

Bosse tog inte snabba beslut, inte heller beslut i affekt, tvärtom lade han sig vinn om en grundlig analys, att se frågan från alla tänkbara vinklingar och utvärdera andra alternativ och – inte sällan – lyfte han fram ett historiskt skeende som vi kunde lära oss av.

Jag hade för några år sedan förmånen att tillsammans med Bosse ingå i styrelsen för Thulestiftelsen, som fick i uppdrag att leda omvandlingen av Skandia Liv till ett ömsesidigt livförsäkringsbolag, ägt av sina över en miljon kunder och moderbolag i den svenska koncernen.

Det blev tre år av intensivt arbete under Bosses ordförandeskap – oförglömliga eftersom våra möten blev så innehållsrika och utvecklande. Referenser till marskalk Mannerheim, Weimarrepubliken, Winston Churchill, Shakespeare, Wagners ”Niebelungens ring” etcetera blandades med historier om dråpliga affärer och överraskande händelser. Bosses minnesbank var outtömlig och han använde den flitigt till att fördjupa och belysa dagens skeenden och ge oss ett mer genomtänkt underlag till våra beslut.

Som person var Bosse en härlig medmänniska – närvarande, varm, ödmjuk, humoristisk och omtänksam. Jag har tyvärr själv inte haft Bosse som chef men är övertygad om att det hade varit en förmån.

Ämnen i artikeln

Minnesord

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt