Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-07-24 13:44

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-bo-lindblom-3/

FAMILJ

Till minne: Bo Lindblom

Amnesty-profilen och ordföranden i Amnestys svenska sektion åren 1974–78 Bo Lindblom, Laholm, har som tidigare meddelats avlidit i en ålder av 91 år. Han efterlämnar fem vuxna barn med familjer.

Bosse Lindblom var både en central förgrundsfigur i den svenska sektionen av Amnesty och en outtröttlig lokal gräsrotsaktivist, som gjorde den uthålliga lokalgruppen 168 i Laholm till en legend inom Amnesty-familjen. Svenska Amnesty hörde på den tiden till de större och mer framträdande i den internationella Amnesty-rörelsen.

Den svenska sektionens årsmöten var välbesökta tummelplatser för idédebatten i rörelsen med flera hundra medlemmar på plats. Amnesty var i frontlinjen av den ideologiska människorättsdebatten i Sverige och Bosse Lindblom hörde till de tongivande.

Årsmötet var den främsta arenan för denna stundtals intensiva debatt. När Bosse tog till orda med sin mäktiga basstämma spetsade alla öronen.

Bosse, som var lärare ut i fingerspetsarna, överraskade med att inte sitta still i salen som andra årsmötesdeltagare. Nej, han vankade av och an i sin säckiga ylletröja när han förberedde sina inlägg och vässade sina argument – som den karismatiske pedagog han var blev han på så vis sinnebilden av en sentida arvtagare till Aristoteles antika kringvandrande skola.

Bosse Lindblom kommer att minnas som en uppfordrande ledargestalt i svenska Amnesty och en förebild och inspirationskälla för en generation människorättsförsvarare och opinionsbildare mot politiska fängslanden, tortyr och dödsstraff.

Ämnen i artikeln

Minnesord

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt