Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-21 14:13

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-bo-rybeck-1/

Familj

Till minne: Bo Rybeck

Som tidigare meddelats har förre generalläkaren Bo Rybeck, Grödinge, oväntat gått bort. Han blev 84 år. Närmast anhöriga är hustrun Karin och döttrarna Johanna, Susanna och Anna-Karin med familjer.

Bo Rybeck blev medicine licentiat 1960 och medicine doktor 1974 med avhandlingen ”Missile wounding and hemodynamic effects of energy absorption”. Han blev docent i försvars- och katastrofmedicin 1975 och tilldelades professors namn 1993.

Efter civil utbildning inom ortopedi och kirurgi började han tidigt arbeta inom försvarsmedicin och efter olika placeringar som stabsläkare, först som marinläkare och sedan som arméläkare, kom han 1976 till arméstaben som arméstabsläkare och 1980 blev han utnämnd av regeringen till generalläkare och chef för Försvarets sjukvårdsstyrelse respektive Försvarets medicinalkår, samt befordrad till generalmajor. Han fortsatte sedan sin verksamhet som generaldirektör för Försvarets forskningsanstalt, FOA, 1985.

Bo Rybecks  insatser för försvarssjukvården var av mycket stor vikt. Han höjde nivån inte bara genom den forskning han tillsammans med ett antal kollegor bedrev inom området sårballistik, utan även genom intensifierad utbildning i krigskirurgi med frekventa träningstillfällen för sjukvårdspersonalen samt utvecklingen av förbandsplatser och fältsjukhus till en internationellt hög nivå.

Framför allt utvecklingen av de nya rörliga, moderna fältsjukhusen med stor operationskapacitet i uppblåsbara tältkombinationer initierades och genomdrevs av Bo Rybeck. Den svenska försvarssjukvården blev under hans verksamma tid internationellt känd och ledde till många samarbeten med andra länder både civilt och militärt. Detta gällde även inom områden som vapenutveckling (vapenprojekt-delegationen på försvarsdepartementet) och folkrätt (folkrättsdelegationen på UD), där hans och hans kollegors forskning låg som underlag för Sveriges deltagande i många olika sammanhang, bland annat tillsammans med Internationella röda korset.

Bo hade även förmågan att rekrytera och entusiasmera sina medarbetare, så att hela organisationen utvecklades. Vi som arbetade tillsammans med honom och uppbar hans fulla stöd i arbete som forskning under denna tid kommer alltid att minnas honom med stor uppskattning och tillgivenhet.

Ämnen i artikeln

Minnesord
Rätta artikel

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt