Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-22 04:55

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-bo-rybeck/

Familj

Till minne: Bo Rybeck

Professor Bo Rybeck, Stockholm, har avlidit i en ålder av 84 år. Närmaste anhöriga är livskamraten, ögonläkaren Karin, och döttrarna Johanna, Susanna och Anna-Karin med familjer. 

Bo blev läkare 1960, med specialitet ortopedi. Efter några år på civila sjukhus började han som stabsläkare i marinen. 1980 utsågs han till Generalläkare och generalmajor. 

Bo fann kunskapen om krigskirurgi hos värnpliktiga läkare skrämmande låg, och initierade ny utbildning. 1970 inleddes internationella förhandlingar om ”särskilt inhumana vapen”, ledda av Hans Blix och Torgil Wulff. Bo samlade en tvärvetenskaplig forskargrupp från Göteborgs Universitet och FOA, som kom att verka intill slutet av 70-talet och lämnade bestående bidrag, bland annat tio doktorsavhandlingar i medicin. Bos egen, 1974, om hemodynamiska effekter av skottskador, blev den första. 

För att bredda diskussionen arrangerade Bo ett symposium om skottskador i Göteborg 1974, med trettio internationella deltagare: krigskirurger, fysiker, generaler, diplomater och spioner. Succén upprepades sex gånger, i Göteborg, i Kina och 1994 i Sankt Petersburg, Ryssland. Parallellt arbetade gruppen med brandvapen och minor, vilket ledde fram till diplomatkonferenserna om ”inhumana vapen”. Arbetet kröntes med en ny konvention 1980. 

1985 utsågs Bo till generaldirektör för FOA, som han utvecklade genom flera huvudprojekt, med bättre balans mellan kunskapsuppbyggnad och försvarsnära aktiviteter. De uppskattades av kunderna och gav nya utvecklingsmöjligheter för personalen.  Bo arbetade framgångsrikt på att göra FOA känt i utlandet, skapa nya kontakter och samarbeten. 

Bo tillades professors namn 1993, var ledamot av Kungliga Krigsvetenskapsakademien, Kungliga Örlogsmannasällskapet och utsågs till Chevalier de l’ordre national du mérite av Frankrikes president och till hedersdoktor av den Ryska militärmedicinska akademien. Han var hedersledamot i American association for the surgery of trauma.  

Bo hade ett mycket praktiskt handlag med olika tekniska problem, och lätt att förstå komplicerade tekniska verksamheter. Han var mycket skicklig att beskriva dem så att alla fattade. Bo var en optimistisk och outtröttlig ledare, initiativtagare och pådrivare, och inget var för svårt att genomföra. Han var också genuint snäll, god familjefar och en mycket god och trogen vän, som vi aldrig kommer att glömma. Världen blir fattigare utan Bo Rybeck!

Ämnen i artikeln

Minnesord
Rätta artikel

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt