Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-21 10:42

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-bo-stahle/

Familj

Till minne: Bo Ståhle

Bo Ståhle, Stockholm, har gått bort 90 år gammal. Han efterlämnar hustrun Gunnela, barnen Alexander, Patrik, Pernilla och Per med familjer samt många vänner.

Rätta artikel

Bo fick leva ett innehållsrikt liv. Han började på Sjökrigsskolan efter studenten varefter följde långresa med kryssaren Gotland. Jur kand-examen och tingsmeritering gav arbete på finansdepartementet under Gunnar Sträng. Men huvuddelen av sin yrkeskarriär gjorde han på SAS, där han blev chefsjurist och sekreterare i styrelsen. 

Bo var en uppskattad arbetskollega, som såg till att alla medarbetare uppmärksammades. Han avslutade sin karriär i SAS genom att under tre år arbeta i Bryssel. Här byggde han upp ett stort kontaktnät och hade goda kontakter med EU-kommissionen. Han var under en tid också ordförande i IATA:s juridiska kommitté.

Arbetet tog mycket tid och resande. Men Bo var också en synnerligen aktiv föreningsmänniska. Som urstockholmare ägnade han stort intresse åt föreningen Stockholmsgillet och drev som vice preses bland annat igenom att kvinnor skulle få väljas in i gillet. 

Som stor Bellmanentusiast var han i flera år sekreterare i Bellmansällskapet och aktiv medlem i Bellmans minne. Genom dessa engagemang kom han in i styrelsen för De litterära sällskapen i Sverige (DELS), där han blev vice ordförande. DELS syfte är att öka kunskapen och intresset för den svenska litteraturen och dess författare. DELS, som idag har nära 120 anslutna sällskap, utger även tidskriften Parnass. 

Undertecknad som var ordförande i DELS fick under flera år glädjen att samarbeta med Bo och få del av hans stora litterära och organisatoriska kunnande och entusiasm.  

Bos övriga stora passion var båtar och segling. Han deltog flera gånger i seglingen Gotland runt och var tävlingsledare för SAS årliga kappseglingar i Stockholms skärgård. Under tiden i Bryssel kom han i kontakt med Mikael Krafft, och medverkade i tillskapandet av rederiet Star Clippers. Efter hemkomsten från Bryssel 1993 blev han under några år projektledare vid byggandet av Stockholmsbriggen Tre Kronor. Bo var även med från början av bygget av vedskutan Sofia Linnea, som drevs av ett gäng entusiaster. För sina insatser utsågs han till hedersskeppare.

Med Bos bortgång har vi förlorat en fin människa, en idealist med många strängar på sin lyra. Våra tankar går till hans familj.