Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-12 12:36

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-bo-vikbladh/

Familj

Bo Vikbladh, 22/6, BILD

Foto: Foto: Matz Jönsson/Ystads Allehanda

Konstnären Bo Vikbladh, Löderup, har hastigt avlidit i en ålder av 78 år. Närmast anhöriga är sönerna Daniel och Jonas med familjer, Margaretha samt hans syster Gerd med familj.

Bosse föddes i Göteborg den 16 juni 1941. Han insåg tidigt att det var konst han ville ägna sig åt. Musiken har också varit en källa till glädje för honom och han spelade blåsinstrument i flera Jazzorkestrar framför allt under tiden han bodde i Göteborg.

Han studerade till scenograf och konstnär i bland annat Brighton Collage of Art and Crafts, Konstindustriskolan i Göteborg, Konstakademin i Bratislava, Konstakademin i Warszawa och vid Florida International University.

Bosse har arbetat med flera teateruppsättningar bland andra på Stora teatern i Göteborg, Dramaten i Stockholm och på Riksteatern.

Hans resor i världen blev många både genom arbete, stipendier och utbildningar. Eftersom han brukade ta språklektioner under sina utlandsvistelser blev han också mycket språkkunnig.

Bosse har medverkat i många konstutställningar, både samlings- och separatutställningar och hans konst finns representerad i flera offentliga byggnader. Ett antal scenmodeller från hans tid med teater och opera finns bevarade på Scenkonstmuseet i Stockholm.

Bosse kom att tillbringa många år i Stockholm och på Österlen. Såhär skrev konstkritikern Stig Åke Stålnacke om hans konst: ”Regnbågens färger, hjärtats hemliga färger, färgen som livets essens. Villkorslös kärlek, till färgens magi, det bor i Bo Vikbladhs konst.”

Min lillebror Bosse har alltid haft en speciell plats i mitt hjärta. Vi kommer att minnas Bosse med stor kärlek.

Ämnen i artikeln

Minnesord

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt