Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-06-04 23:51

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-bo-widne/

Familj

Till minne: Bo Widne

Bo Widne, Blackeberg, har avlidit i en ålder av 92 år. Närmast anhöriga är hustrun Birgitta, barnen Eva och Petter och barnbarnen Maja, Jonas, Kajsa, Pontus och Rasmus.

Sin barn- och ungdom tillbringade Bosse i en ombonad småstugefamilj utan studietraditioner. Tillsammans med tre generationskamrater har han berättat om sin uppväxt i boken ”Fyra gånger Ängby”.

En framstående gymnasielärare, Clara Westman Ostrogorsky, väckte hans intresse för Frankrike och byggde upp hans skicklighet i det franska språket. Redan som nybliven student kunde han leda studiecirklar i Kursverksamhetens regi vid Stockholms högskola. Där var han även verksam som fransklärare under ett antal år. Han ledde också utlandskurser, bland annat i Annecy och Perpignan. I samband med en av dem mötte Bosse Birgitta, hans hustru under 55 goda år.

Karriären som adjunkt i franska och engelska fortsatte i Brommaläroverk och därefter i Kungsholmens gymnasium, där Bosse blev uppskattad för sin kompetens och för sitt goda humör. Många stockholmare bär med sig hans språkglädje och hans kärlek till Frankrike.

I fädernebygden i Blekinge byggde Bosse och Birgitta upp fritidsbostaden Bibomåla, där de ofta vistades. Deras fasta bostad blev en funkisvilla i Södra Ängby

Vi tre blev ett informellt gäng, PPP – Pigga pensionärer promenerar. Men även det tog slut. Vi tänker med glädje på vår vän Bosse.