Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-18 13:39

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-bosse-lierud/

Familj

Till minne: Bosse Lierud

Landskapsarkitekten Bosse Lierud, Täby, har avlidit i en ålder av 73 år. Han efterlämnar sönerna Anders och Björn samt brodern Per med familjer.

Bosse växte upp och gick i skola i Vällingby. Somrarna tillbringades i Påterud i Värmland, en viktig koppling till släkt och livsglädje. Bosses mor jobbade på arkitektkopia vilket gav honom möjlighet att tjäna lite extrapengar. Ett av kontoren, Söderblom & Palm, erbjöd praktik. Det ledde till studier på Trädgårdsskolan i Norrköping.

Därefter studerade Bosse sociologi och kulturgeografi vid Stockholms universitet, 1968–69. Under den tiden träffade Bosse sin livskamrat Lena. Riksdagen hade samtidigt godkänt landskapsarkitektutbildning. Bosse studerade två år i Ultuna (Uppsala) och tre år på Alnarp (Malmö). Henning Segerros Naturvårdsbyrå behövde hjälp 1974 och såg att Bosse var vass med pennan, han kunde både teckna och skriva. Bostad ordnades i Täby. Första uppdraget var den stora täkten i Fjärås Bräcka.

År 1976 praktiserade jag på Naturvårdsbyrån. Bosse hjälpte mig med sitt pedagogiska och lugna sätt. Uppgifterna var ofta storskaliga landskapsprojekt som kalktäkten i Slite, Filehajdar, landskapsvård inom vattenkraftsutbyggnader i Ljungan, Skellefteälven och Klarälven med flera. 

År 1982 blev vi båda delägare i Naturvårdsbyrån. Vattenkraftens utbyggnad fortsatte hela 80-talet för att klinga ut på 90-talet. Ett stort projekt var Gideälvens utbyggnad med fem stycken kraftstationer och ett stort regleringsmagasin på 27 kvadratkilometer (”Fredrika skärgård”). Vi tyckte båda om surströmming och hade många glada fester ihop med kollegor och beställare.

Under de tuffa åren på 90-talet hade vi uppdrag med Stockholms högskolors expansion. Bosses fina perspektiv hjälpte oss många gånger till nya projekteringsuppdrag. Under 90-talet krävdes MKB-utredningar (mljökonsekvens-beskrivningar) vid planarbeten. Bosse såg en möjlighet att bidra med sin analytiska förmåga. Bosse valde att jobba vidare i eget företag men arbetade också med oss.

Närheten till naturen var viktigt för Bosse och att få vandra i Täby eller Värmlandsskogarna med sina hundar ingick i hans livsmönster. Med sin svampkunnighet var Bosse rena kursledaren och bidrog gärna med sin kunskap. Jag är innerligt tacksam över att ha fått arbeta med Bosse i nästan 40 år.