Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-17 02:29

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-brita-holtz/

Familj

Till minne: Brita Holtz

Brita Holtz, Enhörna-Södertälje har avlidit i en ålder av 79 år. Närmast anhöriga är maken Ingvar, sönerna Anders och Gustav samt barnbarnen Amanda och Elina.

Alla människor är unika i någon bemärkelse. Det finns ju bara ett exemplar av varje individ. Andra är unika på det sätt vi brukar mena genom sina levnadsöden eller egenskaper. Brita uppfyllde båda dessa kriterier.

Hennes levnadshistoria är i mångt och mycket en motsvarighet till hela landets historia av utveckling från ett ekonomiskt och tekniskt begränsat läge till ett välmående och bekvämt samhälle med bostäder, möbler, bilar, telefoner, flygresor och så vidare.

Som barn levde Brita i en miljö bestående av två små rum och ett kök med lågt i tak, inrymt i ett hus byggt i början på 1800-talet. Ingen toalett och inget varmvatten. Där bodde hela familjen – fyra personer plus mormor tills hon dog.

”Men vi hade alltid mat och pappa var snäll”, sa Brita. Det var inget att klaga på, även om hon någon gång nämnde att det hade varit roligt att få egna kläder och inte alltid behöva gå i kusinernas avlagda.

Det blev bättre så småningom. Pappan byggde ”eget hem” med eget rum för Brita och efter skolan började hon som elev på Sahlgrenska sjuksköterskeskolan. Det gick bra. Brita trivdes väl med jobbet och framför allt med patientkontakterna. Som sjuksköterska utvecklade hon de unika egenskaper av empati, tolerans och generositet som kom att känneteckna henne hela livet. Egenskaper som hon egentligen ägde redan från början.

I början av 70-talet följde hon med sin man till Södertälje och började arbeta på barnavårdcentraler i Södertälje. Tillsammans med två BVC-sköterskor och två barnmorskor startade hon 1997 en egen vårdcentral i Hovsjö – Storkens BVC/MVC. Verksamheten pågick i tio år och blev mycket uppskattad av innevånarna i Hovsjö, framför allt bland invandrarkvinnor. Förutom de uppgifter som ingick vårdcentralens uppdrag ägnade man sig också åt att arrangera utbildning som gav mödrarna basala kunskaper om psykologi, läkemedel och kroppsfunktioner.

Brita vittnade ofta om att hon fått ett mycket bra liv och vi i hennes familj kan intyga att det fick vi också – tack vare henne.