Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-08 04:59

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-britta-falth/

Familj

Till minne: Britta Fälth

Britta Fälth, Stockholm, har avlidit i sviterna av corona i en ålder av 84 år. Hon efterlämnar döttrarna Lena, Monika och Annika med familjer, brodern Lars, släkt och många vänner.

Britta Sundén, som hon hette då, föddes i Arvidsjaur men bodde på många orter i Norrland under uppväxttiden då pappa Knut arbetade som föreståndare för en rad olika KF-butiker. Under den period som familjen bodde i Luleå var Britta skolkamrat med Maud Adams, senare känd för många som Bond-brud.

Britta längtade också ut i världen och 1955 flyttade hon till Stockholm för att utbilda sig till tandsköterska och arbetade under en period på tandläkarmottagningen vid Östermalmstorg. Samma år mötte hon sin blivande man Hans Fälth, som också längtade ut i världen.

Efter bröllopet flyttade paret till Caracas i Venezuela och där föddes dottern Lena, senare gick färden till Lima i Peru och där fick paret sitt andra barn, dottern Monika. Hans Fälth arbetade för svenska storföretag som Volvo, Bofors och SKF, och färden gick vidare till White Plains i närheten av New York i USA. Där trivdes Britta var glad, social och älskade att prata med andra människor. 

Genom hela livet gillade Britta sport i alla dess former: hon tävlade i längdåkning, var med i Bodens bandyklubb i sin ungdom, och spelade handboll. Men mest gillade hon att promenera genom sitt älskade Stockholm sedan hon flyttat tillbaka till Sverige. 

Under många år var Britta en populär tentavakt på Kungliga Tekniska högskolan. Hon var förtjust i sina studenter och älskade att få prata engelska, ett arbete som blev viktigare efter att Britta blev änka år 2000.

År 2015 förändrades livet radikalt, efter två strokeanfall kunde Britta inte bo hemma mer. Men hon var pigg och intresserad av livet, in i det sista. Lyste upp när man kom på besök. Vi kommer att sakna en kvinna med ett stort hjärta – som brydde sig om andra. Vi gillade verkligen varandra, trots ålderskillnaden. Jag och mina nära fick bli Brittas ”Stockholmsfamilj” – något som kom att betyda mycket för mig.

Att det blev oerhört tufft på slutet för denna enastående fina, vackra och snälla kvinna, är inte rättvist. Men när är livet rättvist?

Hon lyser som en stor sol i mitt hjärta, för det var glädje att möta Britta. Att ha förmånen att känna henne. Och alla glada minnen vi delade genom åren de lever för alltid.

Ämnen i artikeln

Minnesord

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt