Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-09 10:56

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-carl-eric-abrahamson/

Familj

Till minne: Carl-Eric Abrahamsson

Företagsledaren och en av Skara stifts förgrundsgestalter, Carl-Eric Abrahamson, Timmele, har avlidit 92 år gammal. Han sörjs närmast av makan Ulla och barnen Johny, Pija och Anna med familjer.

”Denna fantastiska vecka på Sigtuna Lekmannaskola öppnade vägen till en ideell kyrklig verksamhet som skulle bli livslång”. Så har Carl-Eric Abrahamson själv beskrivit hur han vid 24 års ålder deltog i Kyrkobrödernas kårledardagar och där fick uppleva sitt ansvar som kristen fördjupat.

Carl-Eric Abrahamson var född i Kälvene, sydost om Falköping. Efter folkskola och arbete hemma på gården följde lantbruksstudier. 1959 flyttade han med sin maka Ulla till Hössna. Carl-Eric fick samma år anställning på ELMIA i Jönköping, där han kom att arbeta i 14 år som arbetsledare och utställningsansvarig. Under den tiden startade han sitt företag AB Lantbruksanläggningar, i dag Timmele Takstolsfabrik med sonen Johny i ledningen. Familjen byggde villa vid fabriken, Ulla arbetade där som kamrer och barnen, nu också Pija och Anna, var hemmastadda där.

Så kom de många uppdragen, de flesta mångåriga. Carl-Eric var vice ordförande i byggnadsnämnden i Ulricehamns kommun, men det blev först och främst Svenska kyrkan som tog hans krafter i anspråk. Han var ledamot av kyrkomötet 1984-1996, ledamot av stiftsrådet och sedan stiftsstyrelsen i Skara stift 1971–1998. På lokalplanet var Carl-Eric ordförande i Ulricehamns pastoratskyrkoråd och Timmele kyrkoråd.

Vid sidan av familjen och företaget förblev Kyrkobröderna, senare ombildat till Svenska kyrkans Lekmannaförbund, Carl-Erics hjärteangelägenhet. Som ordförande ledde han arbetet i stiftet 1982–1997 och 1986–1994 var han riksförbundets vice ordförande. 

Carl-Eric Abrahamson förenade sin kärlek till Svenska kyrkan med plikttrohet och med förvissningen om att trots att kyrkans ställning i samhället under hans liv djupt förändrats hör kyrkan med sin lekmannarörelse också framtiden till.

Frid över hans minne.

Ämnen i artikeln

Minnesord

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt