Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-25 11:20

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-carl-folcker/

Familj

Till minne: Carl Folcker

Carl Folcker, Djursholm, har avlidit efter en tids sjukdom i hemmet. Han blev 87 år. Hans närmaste är hustrun Ingegerd, dottern Johanna och sonen Urban och deras respektive familjer.

Carl Folcker gick bort på sin namnsdag den 28 januari. I femtio år har jag haft förmånen att känna Carl allt sedan vi träffades i New York och i London 1970 i samband med Unilevers kurser för chefer. Sedan har vänskapen blivit djup med Carl och Ingegerd.

Carl och Ingegerd blev ”rikskändisar”, när de blev intervjuade i tv-programmet om spionen Wennerström, eftersom de arbetade på svenska ambassaden i Washington DC när Wennerström var militärattaché där.

Detta var långt innan Carl Folcker blev chef på Unilever både i Holland och i Sverige. Carl publicerade sina memoarer ”Skiftesrikt” (2007) och ”Efterskörd” (2009) och imponerade på oss genom sin fina formuleringskonst. Men så hade också Carl en nära relation med poeterna Ivar Conradson och Lars Englund under den akademiska perioden i sin ungdom.

Inte bara litteratur utan även musik var Carls intresse. Duke Ellington var stor favorit. Efter giftermålet med Ingegerd i USA blev det resor Amerika runt på 50-talet, men sedan blev det semesterresor bland annat till Skottland, Hebriderna och de senaste åren till Venedig varje år. Sommarhuset på Gotland var Carl och Ingegerds semesterparadis varje sommar sedan 70-talet. 

Ett rikt liv har ändats. Carl Folcker fick inte uppleva sin 88-årsdag den 27 april, en dag vi minns speciellt med parets gemensamma födelsedagsfester i Djursholmsvillans trädgård. Saknaden är stor efter min vän och min generations verklige gentleman.