Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-08-04 04:13

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-carl-gustaf-bergenstrahle/

FAMILJ

Till minne: Carl-Gustaf Bergenstråhle

Carl-Gustaf Bergenstråhle, Halmstad, har avlidit i en ålder av 91 år. Han efterlämnar hustrun Ann, barn och barnbarn samt släkt och vänner.

När jag i slutet av 1950-talet började min tjänst på Dalregementet i Falun, hälsades jag välkommen av bland andra en officer och gentleman vid namn Carl-Gustaf Bergenstråhle.

Carl-Gustaf var född och uppvuxen i Stockholm och skulle till sommaren bli 92 år. Han var under alla år en trofast vän och vi upplevde en nära vänskap genom åren ända till hans frånfälle.

Han ägnade sig – som jag och många andra kollegor – åt idrott. Han var en duktig tennisspelare och fick även sparra majestätet kung Gustav V, vilket ärade Ce-Ge ett signerat porträtt av konungen. Även fäktning tillhörde hans intressen, vilket renderade honom att tillsammans med ett par yngre kamrater år 1989 vinna Kungens Kanna. Men det var kanske främst genom ordensväsendet vi kom varandra nära. Han ställde upp som min fadder och kom att leda och stödja mig in i frimurarverksamheten.

Carl-Gustaf fick en tjänst som lärare på Aspirantskolan i Halmstad, där han trivdes och fungerade väl som militär ledare. Två av hans elever bor nu i Ystad och är mina nära vänner.

Senare genomgick han Förvaltningsskolan men tackade nej till en förvaltningstjänst med befordran. I stället fick han en trupptjänst i Linköping, då han trivdes med människor.

Sin sista tjänst innehade han i Halmstad, då han bodde i Båstad, och han var chef för regementets stabsavdelning med flera andra uppdrag. Band annat vårdade han militärmuseet på I16 med den kände figuren 91:an Karlsson. Han var även flitigt engagerad i kulturlivet i staden och i föreningen för segelskutan Najadens bevarande.

I början av 1960-talet genomförde Carl-Gustaf FN-tjänst. Han deltog i den svenska Kongo-kontingenten, som även genomförde stridssituationer, men detta vill Carl-Gustaf inte orda om så mycket …

Carl-Gustaf Bergenstråhle var korrekt och formell men alltid med en glimt i ögonen. Han var pålitlig och trofast, noggrann och skötsam med ett gott ekonomiskt sinne. En helnykterist som gärna bjöd på ett glas vin. Vår saknad är stor, men minnet lever bland oss med tacksamhet.

Högt över haven, högt över bergen lyser en stråhle så skimrande klar. Den kommer från tid som en gång var. Den kommer från rymd som aldrig är skymd, den kommer med Sanning, den kommer med Ljus. Den för Dig åter hem till Ditt hus…

Ämnen i artikeln

Minnesord

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt